Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2012,
15.19

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 14. 9. 2012, 15.19

7 let, 1 mesec

Pličanič obsoja vsakršno neprimerno vedenje sodnikov v stečajnih postopkih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič se je odzval na poročanje medijev o domnevno spornih odnosih med nekaterimi stečajnimi upravitelji in sodniki.

Minister je obsodil vsakršno neprimerno vedenje sodnikov, s katerim se krši ugled sodniškega poklica. Pličanič se je danes odzval na poročanje medijev, ki so pretekle dni opozarjali na domnevno sporna prijateljevanja med nekaterimi stečajnimi upravitelji in sodniki. "Povečanje ugleda in avtoritete sodstva je še posebej pomembno v teh kriznih časih, v katerih se je znašla Slovenija," so zapisali na ministrstvu.

Na podlagi poročanja medijev je Pličanič predsednikom Vrhovnega sodišča RS, Sodnega sveta in Zbornici upraviteljev Slovenije v četrtek poslal zaprosilo, da zavzamejo stališče oz. mnenje o domnevno spornih dogodkih, zlasti z vidika morebitne okrnitve ugleda in avtoritete sodstva. Da so prejeli omenjeno prošnjo so že potrdili tako na ljubljanskem okrožnem sodišču kot tudi na zbornici.

Ministrstvo bo zahtevalo opravo službenih nadzorov nad delom sodnikov Ministrstvo za pravosodje in javno upravo bo sicer v okviru svojih pristojnosti v konkretno izpostavljenih primerih v medijih uporabilo vse ukrepe, ki so na voljo tako za ugotavljanje izpolnjevanja sodniških dolžnosti, kot tudi mehanizme, ki so predvideni za ukrepanje zoper navedene stečajne upravitelje, če se bo izkazalo, da je to potrebno.

Prav tako bo ministrstvo v skladu z zakonom sodišča zaprosilo za podatke o vseh sodnikih, ki so sodili v stečajnih postopkih, v povezavi s stečajnimi upravitelji, ki so jim bili konkretni stečaji dodeljeni, ter nato, glede na pogostnost posameznih povezav zahtevalo opravo službenih nadzorov.

Ob tem bo posebna pozornost namenjena tudi ukrepanju zoper stečajne upravitelje, zlasti v smeri ugotavljanja morebitne disciplinske odgovornosti. "S sumi, ki so bili izpostavljeni v medijskih prispevkih, pa bo seznanilo tudi pristojno državno tožilstvo zaradi njihove razjasnitve in morebitnega ukrepanja," so še dodali na ministrstvu.

Ne spreglejte