Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 10. 2021,
19.20

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 5,00

33

Natisni članek

energetika Robert Golob GEN-I

Torek, 26. 10. 2021, 19.20

2 leti, 5 mesecev

Planet TV: Kdo bo javnosti nalil čistega vina o GEN-I in odziv Elektro Ljubljana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 5,00

33

"Nič ne delamo na skrivaj," tako se je danes za časnik Finance na razkritje Planet TV, da v tajnosti načrtuje prodajo polovice največjega elektrotrgovca v državi, odzval dolgoletni prvi mož GEN-I Robert Golob. Potem ko so za Planet TV tako v upravi Slovenskega državnega holdinga kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prvi nadzornik Elektra Ljubljana izjavili, da s postopkom prodaje niso bili seznanjeni, pa Robert Golob –  ki mu mandat na Gen-I poteče že sredi novembra – danes za naše klice ves dan ni bil dosegljiv.

Prvi človek slovenskega elektrogospodarstva Robert Golob je za krmilom največjega ponudnika električne energije že 15 let. Tik pred iztekom že tretjega mandata, očitno v tajnosti celo pred svojo krovno družbo, podjetjem Gen Energija, prodaja državno premoženje. "Mi imamo jasno strategijo upravljanja državnega premoženja in seveda ne moremo niti kot uprava GEN niti kot nadzorni svet GEN prodajati premoženja v kateri koli naši družbi," pravi generalni direktor GEN Energija Martin Novšak.

Preverjanje trga

Golobov dolgoletni zaveznik, predsednik uprave Elektro Ljubljana, Andrej Ribič, s katerim sta pred natanko šestimi leti tudi prepletla lastništvi obeh podjetij, mu očitno stoji tesno ob strani tudi v tem projektu. Nov nadzorni svet Elektra Ljubljana je namreč za te dokumente izvedel čisto po naključju. "Po mojem mnenju to ni normalno. Za vsak posel, še posebej, če je toliko vreden, bi bilo pravilno, da je z njim seznanjen nadzorni svet. Po poslovniku mora biti seznanjen. Ampak njihovo stališče, stališče uprave, je drugačno. Njihov argument je bil, da so menili, da ni potrebe po seznanitvi, da je šlo samo za testiranje trga," pravi predsednik nadzornega sveta Elektro Ljubljana Božidar Godnjavec.

Fotografija je nastala leta  2013 po seji sveta stranke Pozitivna Slovenija, na kateri so obravnavali realizacijo sklepov tretjega kongresa stranke PS. Na fotografiji so (z leve proti desni) 
vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, poslanka PS Melita Župevc, podpredsednik PS Robert Golob, poslanka PS Alenka Bratušek in poslanka PS Maša Kociper. | Foto: STA , Fotografija je nastala leta 2013 po seji sveta stranke Pozitivna Slovenija, na kateri so obravnavali realizacijo sklepov tretjega kongresa stranke PS. Na fotografiji so (z leve proti desni) vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, poslanka PS Melita Župevc, podpredsednik PS Robert Golob, poslanka PS Alenka Bratušek in poslanka PS Maša Kociper. Foto: STA ,

Politične povezave

Glavna akterja prodaj pa imata še eno skupno točko. Robert Golob je bil podpredsednik stranke Pozitivna Slovenija v času, ko je bila njena poslanka Alenka Bratušek. Tej je Golob sledil tudi, ko se je Bratuškova leta 2014 podala na samostojno politično pot z ustanovitvijo Zavezništva Alenke Bratušek, kjer je prevzel funkcijo podpredsednika stranke in vodil odbor za energetiko. Takole pa je sama Alenka Bratušek objavila gasilsko fotografijo, kjer ob skoraj izključno visokih članih njene stranke pozira tudi prvi mož ljubljanskega elektropodjetja Andrej Ribič.

Danes pravijo, da so postopki stekli že 2020. A včeraj o tem brez besed.

Nekdanja ministrica za infrastrukturo, očitno povezana z energetskim lobijem, pa se zdaj raje kaže kot prva dama upokojencev. In kljub v programu zelo jasno zapisanih stališčih proti prodaji državnega premoženja zdaj molči. Zato pa so se na razkritje dogovora o nameri prodaje danes iz GEN-I odzvali za časnik Finance: "S tem postopkom, ki je stekel že septembra 2020, smo večkrat ustno in pisno seznanili tudi upravo SDH kot tudi vse preostale deležnike. Tudi v Poslovnem načrtu za leto 2022, ki smo ga posredovali upravi GEN energije in SDH v začetku septembra 2021, je dezinvesticija te naložbe jasno in natančno opredeljena."

A poglejmo še enkrat včerajšnji odziv prvega moža GEN Energije, ko smo ga povprašali o poslu.

"Kaj je to, kaj govorite? Ne poznam te zadeve. To je zame malo presenečenje, to vprašanje. Prvič slišim od vas," je včeraj za Planet TV komentiral generalni direktor GEN Energija Martin Novšak.

Kdo se bo spopadel z javnostjo?

Še bolj natančen je odgovor iz samega vrha Slovenskega državnega holdinga. SDH ni bil obveščen o sklenjenem Dogovoru o sodelovanju v postopku skupne prodaje 75 odstotkov poslovnih deležev v družbi GEN-EL, niti ni bil obveščen o sklenitvi pogodbe za svetovanje pri prodaji.

V tem naelektrenem ozračju bo očitno nasprotujoča dejstva o projektu Grom moral v prihodnjih dneh nekdo soočiti in javnosti naliti čistega vina.

Na objavljen prispevek in informacije, ki so jih v ponedeljek razkrili v oddaji Planet 18 na Planet TV, so se odzvali na Elektro Ljubljana. Njihov odziv spodaj objavljamo v celoti. 



V prispevku »Tajni načrt Roberta Goloba: s prodajo GEN-I brez vednosti države …« avtorja Vitomirja Petrovića, objavljenem 25. oktobra 2021 na portalu SiolNET, smo zasledili navedbe, ki ne držijo. V nadaljevanju zato popravljamo vsebino.

Napačna trditev št. 1: Nadzorni svet ni bil seznanjen z namero prodaje in je zanjo izvedel po naključju.

Trditve, da Nadzorni svet Elektra Ljubljana ni bil obveščen o aktivnostih, vezanih na postopek prodaje poslovnega deleža, ne držijo. Nadzorni svet je bil z navedeno tematiko seznanjen na treh sejah, 22. 4. 2021, 20. 5. 2021 in 17. 6. 2021. Na seji 22. 4. 2021 je nadzorni svet sprejel sklep, naj uprava nadaljuje z aktivnostmi s prodajo poslovnega deleža, pri čemer naj pri vseh aktivnostih zasleduje največjo korist družbe.

Na podlagi tega sklepa je uprava družbe naročila dopolnitev ocene vrednosti poslovnega deleža na dan 30. 6. 2021 ter pričela z aktivnostmi ugotavljanja vrednosti poslovnega deleža na trgu, vse z namenom, da ugotovi tržno vrednost poslovnih deležev in s tem zagotovi največjo korist družbe in njenih delničarjev. Navedene aktivnosti so se izkazale za koristne, saj je ocena vrednosti poslovnih deležev pokazala, da je njihova tržna vrednost nekaj milijonov višja od zneskov, ki so se v pogovorih z družbo GEN »ponujali« za prodajo le teh. Uprava ocenjuje, da bo tržni preizkus pokazal ceno, ki bo vsaj enaka, če ne višja od ocenjene vrednosti.

Na konstitutivni seji je bilo z novim nadzornim svetom dogovorjeno, da se točka o poročilu o zgoraj navedenih aktivnostih (prodaji poslovnih deležev v družbi GEN-EL) uvrsti na eno izmed naslednjih sej nadzornega sveta. Za sejo 21. 10. 2021 je uprava družbe pripravila obsežno dokumentacijo in pojasnila, vključno s postopkom preverjanja vrednosti poslovnih deležev na trgu.

 Napačna trditev št.2: Postopki prodaje se odvijajo v strogi tajnosti.

Trditev ne drži. V zvezi z zapisom oziroma izjavami, da se postopki prodaje vodijo v strogi tajnosti, pojasnjujemo, da so te izjave popolnoma neresnične in podane ali z namenom škodovati družbama in upravi Elektra Ljubljana in GEN-EL ali pa so podane ob odsotnosti poznavanja temeljev korporativne ureditve v Republiki Sloveniji. Poslovnih deležev GEN-EL nihče ne more prodati v tajnosti ali na skrivaj. Pri morebitni prodaji poslovnega deleža ima GEN izključno predkupno pravico, poleg tega pa je treba pridobiti tudi soglasje Nadzornega sveta Elektra Ljubljana. Uprava Elektra Ljubljana je zavezana k spoštovanju navedenih upravičenj in pravil in nikoli ni in ne bo kršila veljavne zakonodaje v Republiki Sloveniji kakor tudi ne dogovorov, ki jih je sklenila z drugimi družbeniki.

Napačna trditev št3Bizarno pa je dejstvo, da med Elektro Ljubljana in GEN-EL poteka spor na sodišču ravno glede ponujenega deleža.

V zvezi z zapisom, ki postopke in ravnanja uprave označuje za bizarna, in izjavo, ki upravi pripisuje skrite ali slabe namene, oboje v povezavi z dejstvom, da pred sodiščem teče spor glede izvršitve nakupne opcije pojasnjujemo, da uprava Elektra Ljubljana ne skriva ničesar in da vsa svoja ravnanja in aktivnosti vodi transparentno, predvsem pa s ciljem iskanja največje koristi družbe. O samem postopku prodaje poslovnih deležev v družbi GEN-EL so bili obveščeni tudi delničarji na redni seji skupščine družbe 2. 7. 2021.

V zvezi s sodnim sporom pojasnjujemo, da je bila nakupna opcija izvršena v nasprotju z dogovorom, s katerim je bila ustanovljena, ter bi, če se ji družba Elektro Ljubljana ne bi uprla, družbi in njenim delničarjem povzročila večmilijonsko škodo. Elektro Ljubljana je prepričan, da bo v sodnem sporu uspel in da bo zahteva za prenos poslovnih deležev zavrnjena.
 

Objavljamo tudi odziv družbe GEN-I. 


Vezano na navedbe prispevka v včerajšnji oddaji Planet18 na Planet TV z naslovom »Projekt Grom: je Golob državi zamolčal prodajo GEN-I?« in objave prispevka na portalu SiOL "Tajni načrt Roberta Goloba: s prodajo GEN-I brez vednosti države" vama odgovarjamo.

Kot prvo naj poudarimo, da družbi GEN-I niste poslali vprašanj, ki bi lahko ovrgla določene neresnične trditve v vašem prispevku. Vaše navedbe o procesu iskanja zainteresiranih kupcev so v celoti napačne oziroma temeljijo na napačnih predpostavkah. Skladno z veljavno zakonodajo (Zakon o medijih (ZMed), Ur.l.RS, št. 110/06 in naslednji) v zvezi z obvestilom v včerajšnji oddaji Planet18 na Planet TV z naslovom »Projekt Grom: je Golob državi zamolčal prodajo GEN-I?« ter obvestilom v prispevka na portalu SiOL »Tajni načrt Roberta Goloba: s prodajo GEN-I brez vednosti države« podajamo zahtevo za takojšnjo brezplačno objavo popravka navedenega obvestila, v enaki obliki in na enakem mestu, kot je bilo objavljeno navedeno obvestilo; in s katerim zanikamo zatrjevane napačne ter neresnične navedbe in podajamo nasprotna dejstva, z naslednjo vsebino (zahtevamo dobesedno navajanje):

- Iskanje potencialnih zainteresiranih investitorjev v poslovne deleže družbe GEN-I v družbi GEN-EL naložbe d.o.o. (v nadaljevanju GEN-EL) se ne izvaja tajno, temveč sledi strateškemu cilju po zagotovitvi trajno stabilne in uravnotežene lastniške strukture družbe GEN-EL. Prodaja naložbe GEN-I v deleže GEN-EL je vključena tako v Poslovnem načrtu skupine GEN-I za leto 2021, ki ga je potrdila skupščina GEN-I kot tudi nadzorni svet največjega lastnika GEN energije. O tem postopku, ki je stekel že septembra 2020 smo večkrat ustno in pisno seznanili tudi upravo SDH kot tudi vse ostale deležnike. Tudi v Poslovnem načrtu za leto 2022, ki smo ga posredovali upravi GEN energije in SDH v začetku septembra 2021, je dezinvesticija te naložbe jasno in natančno opredeljena. Po našem vedenju uprava SDH na to temo ni imela nobenih zadržkov niti vprašanj.

- Povsem napačna je trditev, da GEN-I prodaja 75% delež v GEN-EL, saj GEN-I razpolaga samo s svojim poslovnim deležem v višini 50%. To nenazadnje izhaja tudi iz Pogodbe o finančnem svetovanju, ki smo jo podpisali s KPMG. Pogodba jasno določa, da vsak prodajalec samostojno odloča o prodaji svojega deleža. V pogodbi je jasno predstavljena kompleksna situacija glede spora med Elektro Ljubljano in GEN energijo na registrskem sodišču, kjer je jasno zapisano, da se lahko Elektro Ljubljana zaradi tega ali kateregakoli drugega razloga umakne iz postopka. Postopek sicer predvideva dve fazi, pri čemer je prva faza, ki se zaključi predvidoma 12.11.2021 namenjena ocenjevanju zanimanja za investiranje v posredno lastništvo v GEN-I in pridobitvi indikativnih tržnih vrednosti naložb družbenikov ter je v celoti nezavezujoča za prodajalce. Tako omogoča lastnikom predčasno prekinitev postopka brez posebnega razloga.

- Popolnoma jasno je, da uprava GEN-I sama tega posla ne more zaključiti brez številnih predhodnih soglasij. Uprava za odsvojitev deleža potrebuje potrditev in soglasje ostalih družbenikov GEN-EL, soglasje skupščine GEN-I, soglasje nadzornega sveta Gen energije ter uprave SDH. Zato so bili v predhodnih fazah postopka ti deležniki sproti informirani o poteku postopkov, pri čemer je najintenzivnejša faza obveščanja potekala v februarju in marcu letošnjega leta. Tudi trenutna faza zbiranja nezavezujočih ponudb, h kateri je bilo povabljenih preko 60 slovenskih in tujih investitorjev, predvideva, da po prejetju le teh opravimo usklajevanje z navedenimi deležniki. Ker nezavezujoča faza zbiranja ponudb še ni zaključena, tudi konkretna usklajevanja še niso mogla potekati. Prav tako ni bila na to temo sprejeta še nobena odločitev na kateremkoli nivoju.
Ne spreglejte