Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2011,
9.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Laško Mercator tožba

Četrtek, 28. 4. 2011, 9.55

7 let, 2 meseca

Pivovarna Laško s tožbo zoper odločbo varuha konkurence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pivovarna Laško je na Vrhovno sodišče vložila tožbo zoper odločbo Urada RS za varstvo konkurence, s katero je ta prepovedal prenos lastništva Mercatorjevih delnic brez njegovega predhodnega soglasja.

O prodaji svojega deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju bodo nadzorniki Laškega predvidoma vnovič razpravljali že v petek.

Zahtevajo odpravo izpodbijane odločbe urada Tožbo zoper odločbo urada za varstvo konkurence so Pivovarna Laško in njeni odvisni družbi Pivovarna Union in Radenska vložile v torek. Z njo zahtevajo odpravo izpodbijane odločbe urada, je Pivovarna Laško sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Omejitev prostega razpolaganja z delnicami Mercatorja Urad za varstvo konkurence je v torek družbam iz skupine Pivovarna Laško omejil prosto razpolaganje z delnicami Mercatorja. Enako omejitev je izrekel tudi za banke NLB, NKBM, Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska Banka in Banka Koper.

Morebiten prenos Mercatorjevih delnic je tako do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence v predmetni zadevi možen zgolj ob soglasju urada.

Svet pred glasovanjem o morebitni prodaji prekinil sejo Nadzorni svet Pivovarne Laško je zato v torek tik pred glasovanjem o morebitni prodaji 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju prekinil sejo. A o tej točki bodo nadzorniki po vsej verjetnosti znova razpravljali že v petek. Zaradi odločbe varuha konkurence naj bi odločali o morebitni prodaji deleža z odložnim pogojem, razpravljali pa naj bi tudi o pridružitvi konzorciju bank za skupno prodajo delnic Mercatorja.

Član nadzornega sveta Pivovarne Laško Peter Groznik informacij o seji nadzornega sveta ni želel ne zanikati ne potrditi, v Laškem pa znova ni bilo moč dobiti nobene uradne informacije. Po nekaterih informacijah naj bi se nadzorniki sestali že danes, vendar Groznik tega ni želel potrditi.

Družbe okoli Pivovarne Laško prodajajo skoraj četrtinski delež v Mercatorju od 4. februarja. Interes za nakup so sicer izkazali trije ponudniki, pogajanja pa se nadaljujejo le s hrvaškim Agrokorjem. Ta Pivovarni Laško ponuja po 221 evro za vsako Mercatorjevo delnico, torej za tretjino nad tržno vrednostjo na Ljubljanski borzi, ki se je danes oblikovala pri 165 evrih. Podaljšana ponudba Hrvatov se izteče v petek.

Prepoved izvedbe lastništva delnic Mercatorja Z urada za varstvo konkurence so ločeno sporočili, da so v torek izdali odločbo Centralno klirinško depotni družbi (KDD), s katero so ji naložili, da prepove izvedbo lastništva delnic Mercatorja omenjenim podjetjem do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence.

Podjetja niso priglasila koncentracije Urad je 30. marca uvedel postopek presoje skladnosti koncentracije s pravili konkurence, ker je bila izkazana verjetnost, da je prišlo do koncentracije, ki je podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, a je podjetja niso priglasila.

Medtem pa je Kapitalska družba (Kad) zahtevala sklic skupščine družbe Pivovarne Laško, na kateri bi odločali o dopolnitvi statuta z določilom o odobrenem kapitalu. S tem bi upravo pooblastili, da v petih letih poveča osnovni kapital družbe do 50 odstotkov osnovnega kapitala družbe oz. za največ 18,25 milijona evrov.

Pripravljeni sodelovati pri dokapitalizaciji družbe Hkrati v Kadu kot 7,06-odstotnem lastniku Pivovarne Laško dodajajo, da so pod ekonomsko upravičenimi pogoji pripravljeni sodelovati v sorazmernem deležu pri dokapitalizaciji družbe. V Kadu svojo zahtevo pojasnjujejo s tem, da je finančni položaj skupine Pivovarna Laško zelo resen. Kapital skupine je konec leta 2010 znašal 131,9 milijona evrov in je bil za 30,7 milijona evrov nižji kot konec leta 2009. Poleg tega visok finančni dolg obremenjuje tekoče poslovanje ter ogroža obstoj in razvoj skupine.

Opozarjajo tudi na visoke obresti V Kadu menijo, da bi kljub morebitni uspešni izvedbi odprodaje finančnih naložb in poslovno nepotrebnega premoženja obvladujoča družba še vedno ostala prezadolžena. Opozarjajo tudi na visoke obresti, ki ogrožajo nemoteno poslovanje in razvoj družbe. "S povečanjem trajnih virov bi družba omogočila ohranjanje in povečevanje vrednosti premoženja svojim lastnikom," je zapisal predsednik uprave Kada Borut Jamnik in dodal, da bodo dodatni viri imeli ugoden učinek na vrednost delnice Pivovarne Laško.

Na uradu za varstvo konkurence so ocenili, da je to pravica Laškega in da je dovoljeno vložiti tožbo pri vrhovnem sodišču v roku 30 dni od dneva vročitve odločbe. Na torkovo odločbo urada sta se na novinarski po seji vlade odzvala tudi premier Borut Pahor in ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Pahor: Kakšne bodo posledice? Pahor je dejal, da so se o usodi Mercatorja pogovarjali med ministri, saj je v tej družbi zaposlenih veliko Slovencev, na policah pa je veliko slovenskih izdelkov. Zato se postavlja vprašanje, kakšne bodo posledice, če bi se kdo odločil, da Mercator, a ne le Mercator, temveč tudi kakršno koli drugo slovenske podjetje, prevzame za to, da izloči konkurenta.

"Slovenija nima dovolj denarja, da bi se sama razvijala" Vsak tuji investitor, ki ima poštene namene, je v Sloveniji dobrodošel, saj Slovenija nima dovolj denarja, da bi se sama razvijala, je zatrdil predsednik vlade.

Ob tem je dejal, da se sam in ministri njegove vlade niso vmešavali v odločitev Laškega, saj so ocenili, da bi bil oportunitetni strošek vtikanja večji od koristi in napačen signal. Za to imamo v Sloveniji regulatorja, sam premier pa nima informacij, da bi se kdor koli vmešaval v delo varuha konkurence.

Radićeva: Varuh je postavil okvirje, da se bo zadeva urejala po zakonih Radićeva meni, da je prav, da se je varuh konkurence z odločbo oglasil že v tej fazi. Tako je postavil okvirje, da se bo ta zadeva urejala po zakonih. Če bi urad to storil kasneje, bi se lahko razmere zapletle. Ob tem je Radićeva zatrdila, da se, odkar je ministrica, ne ukvarja z delom urada, čeprav sodi pod resor ministrstva za gospodarstvo.

Kapitalska družba (Kad) pa je od uprave in nadzornikov Laškega zahtevala sklic skupščine, na kateri bi lastniki odločali o dokapitalizaciji Pivovarne Laško. Kad tako predlaga, da bi se spremenil statut družbe v členu, ki bi upravi omogočalo, da v obdobju petih let po vpisu dopolnitve statuta v sodni register poveča osnovni kapital družbe do 50 odstotkov osnovnega kapitala družbe, ki obstaja v času sprejema dopolnitev statuta, kar predstavlja največ 18,25 milijona evrov, z izdajo novih delnic za denarne vložke.

Ne spreglejte