SiolNET. Posel danes Novice
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Matej Pirc odstopil iz nadzornega sveta 2TDK

0,43

termometer

Matej Pirc | Matej Pirc je podal odstopno izjavo z mesta člana nadzornega sveta 2TDK. | Foto: STA
Matej Pirc je podal odstopno izjavo z mesta člana nadzornega sveta 2TDK. Foto: STA

Matej Pirc je danes podal odstopno izjavo z mesta člana nadzornega sveta 2TDK, so sporočili iz omenjenega projektnega podjetja. Razlogov za odstop v podjetju niso pojasnili. V medijih se sicer pojavljajo informacije, da naj bi vlada v prihodnjih dneh zamenjala vse nadzornike v 2TDK, čemur naj bi sledila tudi menjava uprave z Dušanom Zorkom na čelu, poroča STA.

Poleg Pirca, ki je bil predsednik nadzornega sveta 2TDK, v njem sedijo še Damijan Brulc, Matej Čepeljnik, Črtomir Remec in Emilija Placer Tušar.

rokovanje pogodba Posel danes Drugi tir: 2TDK in NLB podpisala pogodbo, vredno 112,5 milijona evrov

Vrtovec pričakuje spoštovanje evropskih smernic

Največji infrastrukturni projekt v državi – drugi železniški tir med Divačo in Koprom – je zadnje tedne v ospredju predvsem zaradi morebitne razveljavitve razpisa za glavna dela na projektu, pa tudi zaradi morebitnega prenosa projekta drugi tir na Slovenske železnice (SŽ).

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je preteklih dneh večkrat izpostavil, da pri razpisu za glavna dela, ki je že v teku, od projektnega podjetja pričakuje spoštovanje evropskih smernic.

V igri ostajajo kitajska in turška podjetja

V igri za glavna dela namreč ostajajo predvsem kitajska in turška podjetja, kjer obstaja tveganje socialnega dumpinga, saj domača in večina evropskih podjetij tako nizkih cen ne morejo ponuditi. Za preprečevanje tega je EU sprejela smernice na področju javnega naročanja, ki jih je vlada v slovensko zakonodajo prenesla z zakonom za hitrejši zagon strateških investicij.

V današnjem pogovoru za Delo je Vrtovec povedal, da za uveljavitev smernic razpisa ne bi bilo treba ponoviti, saj bi to lahko povzročilo okoli petmesečno zamudo pri projektu. Razveljavitvi niso naklonjeni niti v 2TDK, kjer so poleg na zamudo opozorili tudi na podražitev projekta.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Drugi tir: 2TDK za zdaj prejel tri pritožbe neizbranih gradbincev

2TDK se seli pod Slovenske železnice?

Prav tako ni jasno, ali bo 2TDK obstala kot samostojna družba ali pa jo bo vlada premaknila pod okrilje Slovenskih železnic (SŽ), kot so nakazali v koalicijski pogodbi.

Študija, ki so jo v SŽ naročili pri družbi Jadek&Pensa in so jo pridobili na Dnevniku, prenosu nikakor ni naklonjena. "Tak prenos nima dodane vrednosti. Vendar pa to navsezadnje ni pravno, temveč politično vprašanje," zaključi študija, poroča STA.

drugi tir Posel danes 2TDK in Kolektor podpisala aneks za drugi tir

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin