SiolNET. Posel danes Novice
3,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pipistrel po novem velikem poslu napoveduje nove zaposlitve

3,35

termometer

ivo boscarol
Foto: Matej Leskovšek

Ajdovska družba Pipistrel, ki razvija letalnik za Uber, je pridobila nov velik posel v Indiji in ob vse večjih potrebah po kompozitnih delih pred kratkim kupila še nove proizvodne prostore v Vipavi, kjer bodo tudi na novo zaposlovali.

Družba je v Vipavi kupila proizvodne prostore nekdanjega podjetja Duka, velike 4.500 kvadratnih metrov. Zaradi vse večjih potreb po kompozitnih delih letal so se odločili, da jih bodo izdelovali sami. Kot je pojasnil direktor Pipistrela Ivo Boscarol, bodo v novi proizvodnji zaposlili dodatnih 70 delavcev v prihodnjih od dveh do treh letih. Podjetje ima zdaj po podatkih, dostopnih na Bizi.si, od sto do 149 zaposlenih.

Kompozitne dele kril in trupov za Pipistrel trenutno izdeluje okrog šest dobaviteljev na Gorenjskem in v Srbiji. "Vendar so potrebe prevelike, pa tudi Panthera ter letalnik za Uber imajo tako tehnologijo, da jo moramo preprosto imeti v hiši. Zato smo iskali še dodaten prostor, kjer bi to lahko delali, saj ga v Ajdovščini ni," je povedal Boscarol.

Boscarol je Pipistrel ustanovil leta 1987 kot prvi zasebni proizvajalec in tudi izvoznik letal v tedanji Jugoslaviji. Do leta 2012 so proizvedli in prodali že več kot tisoč različnih zračnih plovil. Danes je 75-odstotni lastnik podjetja, 25 odstotkov pa ima v lasti njegova hči Taja. Boscarol, šestkratni državni prvak v letenju z ultralahkimi letali, je ob sklenitvi posla z Uberjem napovedal, da bodo širili oddelek razvoja, izdelave prototipov in tehnologije.

Posel z indijsko vojsko

Po poslu, ki so ga leta 2015 sklenili z indijsko vojsko, za katero bodo izdelali 194 letal, so v Indiji pridobili nov večji posel. Kot je dejal Boscarol, mesečno v Indijo že dobavljajo po sedem letal virus SW 80 garud, ki jih je indijska vojska izbrala kot tehnično najprimernejša. O podrobnostih novega posla še ni želel govoriti.

Ajdovsko visokotehnološko podjetje je lani s kitajsko družbo Sino sklenilo 350 milijonov evrov vredno sedemletno partnerstvo na področju letalstva. Eden izmed ciljev sodelovanja je krepitev raziskav in razvoja v družbah, pa tudi izmenjava tehnologij. Da bi dosegli boljše poslovne povezave, sta družbi v času sodelovanja napovedali izmenjavo lastniških deležev. Medsebojni učinki sodelovanja naj bi v sedmih letih presegli 500 milijonov evrov.

Pipistrelova letala tudi na Norveškem

Nov posel imajo tudi na Norveškem, kamor bo Pipistrel prihodnje leto dobavil prvo malo električno letalo Alpha Electro. "Pogovarjamo se o večjem številu takih letal, prvo letalo pa bo osnova za spremembo zakonodaje na Norveškem, saj želijo do leta 2030 imeti večino majhnih, dvo- in štirisedežnih letal na električni pogon. Težava je v tem, ker letenje električnih letal ni regulirano," je pojasnil Boscarol.

Kot je poročala norveška tiskovna agencija NTB, želi namreč tamkajšnji upravljavec letališč Avinor poskrbeti, da bo Norveška prva država, kjer bodo električna letala predstavljala pomemben delež trga, zato so pri Pipistrelu naročili njihovo letalo, sprva za demonstracijske namene.

pipistrel Foto: Matej Povše

Avinor, ki upravlja večino norveških civilnih letališč, se je pri investiciji povezal z norveško zvezo za športno letalstvo (Norges Luftsportforbund). V družbi so prepričani, da je uvedba komercialnih poletov z električnimi letali uresničljiva do leta 2030.

Kupili manjši delež letališča

Ker se v Pipistrelu še vedno bojijo, kaj bo v prihodnosti z letališčem v Gorici, kjer imajo proizvodni obrat, so se odločili za nakup manjšega deleža v podjetju, ki upravlja letališče. Od goriške pokrajine so odkupili 3,7 odstotka delnic, po Boscarolovih besedah pa se dogovarjajo, da bi odkupili še 15-odstotni delež v tem podjetju.

"Odkar so znova odprli letališče v Gorici, se ni zgodilo prav nič," je pojasnil Ivo Boscarol. V Pipistrelovem obratu na letališču v Gorici sicer sestavljajo letala za ZDA in nekatere druge programe. Od odprtja proizvodnje v Gorici so od tam izvozili že okrog 70 letal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 254
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin