SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peterle: Slovenija bo morala zaprositi za zunanjo pomoč

4

termometer

Glede na to, kako so zadeve potekale doslej, "si težko predstavljam pot naprej brez finančne pomoči," je o stanju v Sloveniji dejal evropski poslanec Lojze Peterle.

Peterle (EPP/NSi) se je na novinarski konferenci osredotočil predvsem na stanje v slovenskem bančnem sektorju ter na proces vzpostavljanja evropske bančne unije. "Finančno izčrpavanje Slovenije se nadaljuje," je ocenil in dodal, da to, kar se dogaja v zvezi z zasebnima bankama - Probanko in Factor banko - "ne temelji na javnem interesu". V tem že dolgo vidim velik problem slovenske države, da se na bančnem in še kakšnem drugem področju, kjer nastopajo državna podjetja, preprosto ne upravlja te lastnine v javnem, ampak v nekem drugem, ožjem interesu," je poudaril Peterle.

"Problem slovenskega bančnega sistema je star že 20 let," je poudaril Peterle in dodal, da je že njegova vlada naletela na hude kritike, ko je hotela končati s prakso političnega bančništva. "Ta se vleče do današnjih dni," je ocenil in dodal, da bo Slovenija, ker ni sama speljala zadev, prisiljena to izvesti v drugačnih okoliščinah, zato pa bo plačala visoko ceno. EU je dejavnik, ki dejansko lahko pomaga Sloveniji naprej," je ob tem dodal Peterle. Kot pravi, je bil vesel, ko je videl jasna sporočila Evropske komisije in Evropske centralne banke ter njihove zahteve po neodvisnem pregledu stanja slovenskih bank.

"Bruselj je bil prijazen" "To pomeni, da bomo mogoče to pot prišli do pravih številk, do pravih podatkov in da se bo končal ta krog neprestanega saniranja, ki je šel doslej vedno na pleča davkoplačevalcev," pravi evropski poslanec. Pozdravlja tudi dejstvo, da se ni zgodil hiter prenos terjatev na slabo banko tik pred počitnicami, kot je želela vlada. "Preglednost je ključen vidik, ključen element v tej zgodbi," je poudaril. Tudi pri slabi banki je spet veliko prostora za tako imenovane "naše", opozarja poslanec.

Glede trojke Peterle opozarja, da nekateri EU že vnaprej krivijo za zadeve, ki se bodo morale zgoditi. Bruselj je bil prijazen in je Sloveniji odobril čas, vendar pa se je ta sedaj iztekel, spominja. Spremembe pričakuje po nemških parlamentarnih volitvah. "Moti me to, da očitno vlada želi, da Bruselj pride s tršo besedo, kot da tisto, kar je obljubila, naredi sama iz svoje pobude in svoje odgovornosti," je dodal. Odklanja evroskepticizem, ki temelji na napačnih izhodiščih. "Bruselj za to, kar imamo pri nas, ni kriv, bo pa naslov, iz katerega bo prišla nujna pomoč," je menil in spomnil, da trojka vedno pride na povabilo in se ne vsili. "Meni je žal, da je tako taktično vladanje pripeljalo v situacijo, ko mislim, da brez zunanje pomoči ne bo šlo," je poudaril.

Han: Špekulacije so povzročile nezaupanje Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v odzivu na Peterletove besede zapisal, da so danes špekulacije o finančnem zlomu Slovenije dobile novo ime. "Potrebna politična stabilnost in zaupanje v sprejem ukrepov slovenske vlade za ohranitev finančne in ekonomske suverenosti sta bili danes, z izjavami evropskega poslanca, močno načeti," je ocenil.

Dodal je, da je razjedanje kredibilnosti Slovenije s pomočjo različnih špekulativnih napovedi o skorajšnjem prihodu trojke, ki smo mu bili priča že v preteklih mesecih, povzročilo veliko nezaupanje mednarodne javnosti. "To nezaupanje plačujemo tudi z zahtevo EU, ki želi sodelovati pri pregledu bančnega sistema," je zapisal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin