Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
10. 3. 2014,
12.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rudarji

Ponedeljek, 10. 3. 2014, 12.23

7 let, 2 meseca

Pet stvari, ki jih morate vedeti o stavki rudarjev

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pojasnjujemo vzroke, zakaj so rudarji danes odšli v rov in začeli stavko.

1. Zakaj rudarji v Hrastniku stavkajo? Predsednik stavkovnega odbora Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) Anton Lisec nam je povedal, da sta ključni zahtevi stavkajočih rudarjev:

- izplačilo dela januarskih plač, ki ga rudarji zaradi blokiranega računa podjetja še niso prejeli, - izplačilo odpravnin delavcem v skupnem znesku okoli 200 tisoč evrov.

O tem, da so se za stavko odločili že nekaj tednov po zamujanju dela plač, Lisec pravi: "Ne vem, če je po treh tednih prehitro. Mogoče še prepozno." O preostalih zahtevah, kot je jasna vizija delovanja rudnika, so se po njegovih besedah z vodstvom rudnika pripravljeni še pogovarjati, saj se zavedajo, da niso rešljive od danes do jutri.

2. Kakšna je prihodnost rudnika in rudarjev? Rudnik, ki je v 100-odstotni državni lasti, je v procesu zapiranja, ki naj bi bil končan naslednje leto. Trenutno je v rudniku 135 zaposlenih, medtem ko je enako število rudarjem, torej 135, 23. marca potekel odpovedni rok. Sindikalist Lisec je prepričan, da teh odpuščenih rudarjev in tudi tistih, ki bodo delo izgubili z zaprtjem rudnika, ne čaka svetla prihodnost, saj gre za ljudi, stare okoli 50 let, ki so usposobljeni za zelo specifičen poklic.

3. Koliko časa bodo rudarji še stavkali? V Rudniku Trbovlje-Hrastnik je leta 2012 delalo 340 rudarjev. Do danes jih je delo obdržalo 135. Njihova povprečna neto plača znaša slabih tisoč evrov. Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik so začeli stavko v jami, kjer bodo vztrajali vse do izpolnitve njihovih stavkovnih zahtev.

4. Kakšen je položaj rudarjev v Sloveniji? "Odvisnost od tujih energentov je za državo, ki želi biti samostojna, nelogična. Še vedno podpiram premogovništvo, ki ljudem nudi kruh. Je pa to res specifičen poklic, ki so mu verjetno dnevi šteti," o položaju rudarstva v Sloveniji pravi sindikalist Lisec.

V družbah premogovništva je bilo leta 2012 povprečno po kolektivni pogodbi zaposlenih 1.674 delavcev. V Premogovniku Velenje je bilo 1.334 delavcev, v Rudniku Trbovlje-Hrastnik pa 340, je zapisano v vladnem poročilu o plačah v elektrogospodarstvu in premogovništvu.

5. Kakšne plače imajo rudarji? Povprečna plača rudarja v RTH je slabih tisoč evrov neto, pravi Lisec. V vladnem poročilu o plačah v elektrogospodarstvu in premogovništvu je navedeno, da je povprečna mesečna bruto plača zaposlenega v premogovništvu leta 2012 znašala 2.346,30 evra. Gre za podatke za Premogovnik Velenje in Rudnik Trbovlje Hrastnik. Rudnik Kanižarica v zapiranju, v katerem delata le dva zaposlena, delavec in direktor, ni upoštevan.

Zaposleni v Premogovniku Velenje so v letu 2012 prejeli tudi 13. plačo v povprečni višini 1.274,07 evra bruto na zaposlenega, skupna masa plač za ta namen pa je znašala 1,7 milijona evrov. V RTH je bila izplačan samo dodatek za uspešnost v višini 350,50 evra na delavca.

Ne spreglejte