Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
18.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Perutnina Ptuj

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 18.42

7 let, 2 meseca

Perutnina Ptuj: ruski milijoni premagali ukrajinske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupščina Perutnine Ptuj se je danes razpletla po željah uprave Romana Glaserja, saj so delničarji potrdili, da bo s 40 milijoni družbo dokapitalizirala skupina Sij.

Za predlog Sijeve dokapitalizacije, skupina bo tako prišla do približno 46-odstotnega deleža in bo morala objaviti tudi prevzemno ponudbo, je glasovala velika večina predstavnikov kapitala, medtem ko vloženi predlog društva Mali delničarji Slovenije (MDS) ni dosegel niti polovične podpore.

Društvo, ki je v zvezi s tem že napovedalo izpodbojno tožbo, je na skupščino prišlo z nasprotnim predlogom, s katerim bi podprli dokapitalizacijo v vrednosti osmih evrov za delnico, a pri tem prednostna pravica obstoječih delničarjev ne bi bila izključena. "Iz izjav predstavnikov družbe MHP iz Ukrajine je mogoče zaslediti, da tudi njih zanima vstop v Perutnino Ptuj," je predlog pojasnil Stanković.

Glaserju visoka odpravnina

Viri blizu Perutnine trdijo, da je novi lastnik Sij, družba je pred kratkim prešla v rusko last, nedvomno v interesu predsednika uprave Romana Glaserja, saj naj bi se ta dogovoril za odpravnino v vrednosti 36 mesečnih plač, poleg tega naj bi mu omogočili odkup njegovih delnic po ceni 100 evrov za vsako, njegov lastniški paket je tako vreden okoli pet milijonov evrov.

V igri so bili tudi Ukrajinci, vendar so Rusi ponudili več

Glaser je po skupščini izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da jim je delničarje uspelo prepričati o njihovih argumentih, zakaj je dokapitalizacija potrebna. Ker je padel tudi predlog Kada, da v dokapitalizacijo vendarle vključijo vsaj obstoječe delničarje, je prvi mož Perutnine dejal, da sicer razume takšna prizadevanja državnega lastnika, a da je bil Sijev pogoj, da pri dokapitalizaciji nastopa sam, kar so delničarji na koncu tudi razumeli.

O tem, zakaj je pomembno, da v kapital vstopi prav Sij, je Glaser dejal, da je ponudil največjo dokapitalizacijo in najbolj pošteno ceno, ob tem pa gre za družbo, ki deluje v Sloveniji, v njej pa je s 25 odstotki navzoča tudi država. Hkrati družbo zelo zanima razvoj ptujske skupine.

"Pogovarjali smo se tudi z Ukrajinci, bili so pri nas. Njihova ponudba je bila slabša, prav tako so imeli nekaj zahtev, ki nam niso bile najbolj všeč. Ne nazadnje je to po svoje tudi naš tekmec in bi lahko vplival na poslovanje družbe, kar morda ne bi bilo dobro," je o ponudbi MHP dejal Glaser, ki se mu najbolj posloven ni zdel niti način njihove zadnje ponudbe tik pred skupščino.

Mali delničarji bodo na NPU prijavili sum koruptivnega dejanja

Predstavnik malih delničarjev Rajko Stanković je bil z razpletom manj zadovoljen in je povedal, da so zgolj želeli čim več koristi za obstoječe lastnike. Ob tem pa je dodal, da obstajajo velika koruptivna tveganja, saj naj bi uprava v zameno za prodajo svojega deleža v holdingu PMP (okoli desetodstotni lastnik Perutnine), kjer ima 56-odstotni delež, prednost dajala Siju, saj naj bi jim tam obljubili po 100 evrov na delnico, tako pa bodo menedžerji Perutnine bogatejši za okoli tri milijone evrov.

"Že danes, najpozneje pa jutri bomo na NPU prijavili sum koruptivnega dejanja v zvezi z nakupom opcij, ki jih je Glaser priznal na skupščini. Od ATVP, ki bi o taki opciji moral biti obveščen takoj, a ni bil, bomo zahtevali, da ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi. Če se naše domneve izkažejo za resnične, potem koruptivno dejanje pomeni tudi ničnost vsakršnih sprejetih sklepov," je dejal Stanković.

Prvi mož Perutnine je po skupščini o tem dejal, da so z opcijsko pogodbo opredelili, da lahko Sij odkupi delnice menedžerjev. A takšno ceno, kot jo bodo dobili sami, bodo dobili tudi vsi preostali delničarji v holdingu PMP. O ceni delnice bodo odločali delničarji holdinga na skupščini.

Ne spreglejte