Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2017,
16.59

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

perutnina Magna Steyr Hoče - Slivnica Zdravko Počivalšek

Sreda, 14. 6. 2017, 16.59

6 let, 10 mesecev

Perutnina Ptuj: Dogovori o zemljiščih v Račah v sklepni fazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Perutnina Ptuj | Foto STA

Foto: STA

Usklajevanja z ministrstvom za gospodarski razvoj o odstopu dobrih 30 hektarjev zemljišč v Račah, ki so v lasti sklada kmetijskih zemljišč in jih ima trenutno v upravljanju in najemu Perutnina Ptuj, so v sklepni fazi, so za STA pojasnili v podjetju. Gre za zemljišča, ki bi jih nekaj hoškim kmetom kot nadomestna dali zaradi projekta Magna.

V Perutnini Ptuj več informacij v tem trenutku niso želeli posredovati, izdati niso hoteli niti tega, kaj v zameno za ta izgubljena zemljišča zahtevajo.

Pogajanja se sicer vlečejo že nekaj časa, zato tudi še ni dokončno sklenjen dogovor z nekaj hoškimi kmeti, ki živijo od kmetijske dejavnosti in bodo za svojo zemljo na območju bodoče poslovne cone Hoče-Slivnica poleg odkupa sedanjih zemljišč prejeli tudi nadomestna zemljišča.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na torkovi seji parlamentarnega odbora za gospodarstvo v zvezi z naložbo kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta v Sloveniji med drugim omenil, da je pri zagotavljanju preostalih nadomestnih kmetijskih zemljišč trenutno ozko grlo na državni strani, in sicer pri skladu kmetijskih zemljišč.

Direktorica sklada Irena Šinko pa je danes za STA pojasnila, da je Perutninina družba PP Agro podala pogojno delno odpoved zakupne pogodbe za 34 hektarjev zemljišč v Račah, ob tem pa skupaj s Perutnino Ptuj zahteva predčasno podaljšanje zakupne pogodbe za vsa zemljišča, ki jih imajo v zakupu za deset let oziroma do konca leta 2027. PP Agro tako zahteva podaljšanje za 1.138 hektarjev, Perutnina Ptuj pa za 2.762.

Poslanska skupina SDS pa je danes v parlamentarno proceduro vložila predlog priporočila v zvezi z neaktivnostjo ministra za kmetijstvo Dejana Židana pri izgubi najboljših kmetijskih zemljišč pri projektu Magna.

Ne spreglejte