Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
6. 8. 2013,
14.29

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška turizem kune denar

Torek, 6. 8. 2013, 14.29

1 leto, 4 mesece

Pazite se neveljavnih bankovcev hrvaških kun!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je minilo že več let od prenehanja njihove veljavnosti, na Hrvaškem kroži skoraj deset milijonov zastarelih bankovcev v apoenih med petimi in 200 kunami.

Če niste pozorni, jih lahko spregledate in vam v denarnici ostane kakšen bankovec, ki ga ne bodo želeli sprejeti od vas. Bankovci v vrednosti 200 kun in manj, ki so bili izdani leta 2001 in pozneje, imajo kljub enakemu osnovnemu motivu več zaščitnih elementov kot njihovi predhodniki, izdani v letih 1993 in 1995.

Na bankovcih za 200 kun in manj preverite datum izdaje! Po ocenah, ki jih navaja splitski časnik Slobodna Dalmacija, je v obtoku še vedno 9,95 milijona neveljavnih bankovcev hrvaških kun v skupni vrednosti 243 milijonov kun (32,4 milijona evrov) ali 3,3 odstotka od 300,8 milijona bankovcev hrvaških kun, ki so postale neveljavne. Ukinjali so jih večinoma po letu 2007, izjema je le nekdanji vijoličasti bankovec za deset kun, ki je dokončno postal neveljaven že leta 2001 zaradi podobnosti s takratnim bankovcem za deset nemških mark.

Tudi če se ne boste poglabljali v razlike glede zaščitnih elementov (podrobnosti so v publikaciji Hrvatske narodne banke), je pravilo preprosto: bankovci v vrednosti 200 kun in manj z dnevoma izdaje 31. oktober 1993 ali 15. januar 1995 (ta datum velja samo za rumeno-zeleni bankovec za deset kun) že več let niso veljavni.

Morda nekoliko presenetljivo je, da imata največja hrvaška bankovca (za 500 in 1.000 kun) še vedno samo eno izdajo, tisto z 31. oktobra 1993, ki je tako seveda še naprej veljavna. Menjava le na enem mestu v državi ali po pošti Hrvatska narodna banka bo brez časovne omejitve in brez nadomestila v polnem znesku zamenjala vse bankovce, ki so prenehali veljati kot zakonito plačilno sredstvo, je zapisano na spletnih straneh osrednje hrvaške banke. A med temi vrsticami se skriva past za vsakega obiskovalca Hrvaške in vse, ki ne živijo v Zagrebu: menjava je mogoča samo v prostorih Hrvatske narodne banke v Zagrebu ali po pošti (pri čemer ob menjavi enega ali dveh bankovcev, zlasti manjše vrednosti, strošek vrednostnega pisma sploh ni več zanemarljiv). Nesmiselno, a resnično: hrvaške banke zamenjujejo poškodovane bankovce, neveljavnih, četudi v izvrstnem stanju, pa ne. Ob tem se sklicujejo na veljavne predpise, po katerih je menjava neveljavnih bankovcev hrvaških kun v izključni pristojnosti Hrvatske narodne banke. Ta pa očitno raje plačuje stroške vrednostnih pisem, s katerimi pošilja nadomestne veljavne bankovce, kot da bi organizirala menjavo še kje drugje kot v svojih v prostorih v Zagrebu. Ali se jim pri tem račun izide ali ne, vedo samo oni. Največ neveljavnih bankovcev za pet, deset in 20 kun Če boste po nesreči obtičali s pretečenim kunskim bankovcem in vas pot ne pelje mimo središča Zagreba, bo verjetno bolj smiselno, da ga obdržite kot spominek – zlasti če gre za kakšnega starega vijoličastega desetaka, ki jih kroži še okoli 700 tisoč, čeprav že 12 let niso več veljavni.

Premisliti pa bo treba, če naletite na enega izmed več kot 715 tisoč neveljavnih bankovcev za 100 kun ali enega izmed skoraj 275 tisoč neveljavnih bankovcev za 200 kun (slabih 27 evrov). Veliko večja verjetnost je, da najdete neveljaven bankovec za pet, deset ali dvajset kun, saj je prvih v obtoku še 3,4 milijona, drugih 2,4 milijona, tretjih pa 1,78 milijona, še navaja Slobodna Dalmacija, ki se sklicuje na podatke Hrvatske narodne banke.

Ne spreglejte