Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
20.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Paloma prodaja Abris Capital

Torek, 5. 1. 2016, 20.47

7 let, 2 meseca

Palomo bodo kljub višji ponudbi Slovakov prevzeli Poljaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sladkogorska tovarna papirja Paloma je po več ur trajajoči skupščini vendarle dobila novega večinskega lastnika. To je postal poljski sklad Abris Capital, ki je ponudil 3,3 evra za delnico.

Slovaškemu skladu Eco Invest tako prek nasprotnega predloga manjšega dela delničarjev ni uspelo priti do lastništva Palome. Zadnji se je prek Nevene Tee Gorjup šele tik pred prazniki v igro za prevzem Palome vključil z enako visoko ponudbo dokapitalizacije, a s krajšim rokom plačila, delničarjem pa je ponudil po 3,51 evra za delnico.

Ponudba Slovakov je bila bolj tvegana Na današnji skupščini so kar dvakrat zvišali ponudbo, zadnja je bila 18 milijonov evrov dokapitalizacije ter 4,01 evra za delnico.

Z izbiro Abrisa se je upravljavec državnega premoženja odrekel višjemu iztržku od prodaje deleža, čeprav so potem, ko je uprava Palome s Poljaki podpisala sporazum, napovedali, da bodo na skupščini dokapitalizacijo podprli, če prej ali na njej ne bo nasprotnega predloga pod ugodnejšimi pogoji.

"Po opravljenem zelo kakovostnem sestanku s predstavniki Eco Investa smo prišli do zaključka, da poleg finančne vrednosti ponudbe in jamstev moramo resno upoštevati tudi verjetnost uspešne izpeljave dokapitalizacije. Prišli smo do zaključka, da na podlagi že zapisanih dogovorov med Palomo in Abrisom obstaja velika verjetnost, da bi alternativni predlog ne doživel konkretnega epiloga," je dejal prvi mož SDH Marko Jazbec.

Gorjupova napovedala izpodbojno tožbo Manj zadovoljna z razpletom skupščine je bila Gorjupova, ki je dejala, da so dali maksimalno korektno ponudbo, s katero bi pomagali družbi z višjim zneskom likvidnim sredstev.

"Sprašujem pa se, ali bo še katerikoli tuji investitor, ki se ukvarja z branžno dejavnostjo, pripravljen sodelovati pri kateremkoli prodajnem postopku SDH, če se bodo njihove usmeritve vezale predvsem na finančne sklade in investitorje, s katerimi soglašajo uprave," je dejala Gorjupova, ki je že napovedala izpodbojno tožbo.

Ne spreglejte