Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2019,
9.05

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Fortrade PR članek

Torek, 8. 10. 2019, 9.05

4 leta, 6 mesecev

Paladij je dražji od zlata!?

Oglasno sporočilo
Fortrade

V zadnjem letu je cena paladija poskočila za kar 70 odstotkov, v začetku tega leta pa je cena te plemenite kovine presegla ceno zlata. Cena zlata je trenutno okoli 1.500 dolarjev za unčo, cena paladija pa je od septembra višja od 1.600 dolarjev za unčo.

Fortrade je za vse, ki jih zanima učenje trgovanja s paladijem na svetovni borzi, ali tiste, ki želijo preprosto razširiti svoje znanje, pripravil brezplačen priročnik Kako trgovati s ceno paladija. Vodnik je prilagojen vsem ravnem znanja in ga lahko prenesete prek spodnje povezave.

Brezplačni priročnik Kako trgovati s ceno paladija prevzemite tukaj.

Zakaj je ta kovina toliko vredna in tako draga?

Gibanje cene paladija in zlata v letu 2019 | Foto: Gibanje cene paladija in zlata v letu 2019

Paladij in platina se uporabljata kot katalizatorja za nadzorovanje izpušnih plinov pri izgorevanju goriva. Paladij se primarno uporablja kot katalizator pri bencinskih motorjih, platina pa pri dizelskih motorjih. V razvitem svetu so že nekaj časa priljubljeni bencinski motorji, ki so zelo pozitivno vplivali na povpraševanje po paladiju. Vedno strožji standardi emisij v Evropi in na Kitajskem si prizadevajo za prehod na bencinske motorje. Na drugi strani je ponudba paladija omejena, Rusija in Južna Afrika sta največji proizvajalki, kar je eden ključnih dejavnikov vztrajne rasti cen.

V teh razmerah sta največja ovira za dodatno povišanje cene paladija nedavna upočasnitev svetovne gospodarske rasti in dolgotrajna trgovinska vojna. Ti dejavniki lahko negativno vplivajo na avtomobilsko industrijo in posledično na povpraševanje po paladiju.

Cena paladija za zdaj še ne kaže znakov upada, vendar negativni ameriški gospodarski podatki, objavljeni v začetku oktobra, pošiljajo opozorilni signal. Če se bo ameriško gospodarstvo še naprej razvijalo in bosta Kitajska ter ZDA dosegle trgovinski sporazum, obstaja velika verjetnost, da se bo cena paladija v prihodnosti še dvigovala.

Vir: Bloomberg, Wall Street Journal

Fortrade v Veliki Britaniji avtorizira in regulira FCA (Financial Conduct Authority) pod licenco številka 609970.

CFD-ji so kompleksni instrumenti in nosijo visoko raven tveganja borzne izgube denarja zaradi uporabe finančnega vzvoda. 76 odstotkov maloprodajnih računov vlagateljev izgubi denar s tem ponudnikom. Morate razmisliti, ali razumete, kako deluje CFD, in ali si lahko privoščite veliko tveganje zaradi izgube denarja. Lahko izgubite ves denar, a ne več, kot imate na računu za trgovanje. Ti izdelki mogoče ne bodo primerni za vse stranke in zaradi tega morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja, poiščite pa neodvisen nasvet. To ne predstavlja ne ponudbe, ne povpraševanja, ne transakcije glede kateregakoli finančnega instrumenta. Fortrade ne sprejema nobene odgovornosti za katerokoli uporabo teh komentarjev niti za posledice, ki lahko iz tega izhajajo. Nobenega zagotovila ni glede točnosti ali popolnosti teh podatkov, zato vsaka oseba, ki ravna v skladu z njimi, to dela popolnoma na lastno odgovornost.

Naročnik oglasnega sporočila je Fortrade.

 

Ne spreglejte