Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 3. 2011,
17.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 3. 2011, 17.54

7 let, 2 meseca

Pahor: V treh letih zaradi "missing traderjev" izguba DDV v višini 94 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Davčna uprava (Durs) je ugotovila, da je bilo zaradi t. i. missing traderjev med letoma 2008 in 2010 izgubljenega za 94 milijonov evrov DDV.

To je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ odgovoril premier Borut Pahor. Dodal je, da je Slovenija v boju zoper davčne utaje sprejela več ukrepov in da gre za problem, s katerim se ukvarja tudi Evropska unija.

S težavo "missing traderjev" soočene tudi stare članice Unije Zvonko Černač (SDS) je predsednika vlade v poslanskem vprašanju opozoril, da je v slovenskem proračunu vedno manj prihodkov; da se davčni prilivi zmanjšujejo, javni dolg pa povečuje. V tej luči ga je zanimalo, kolikšen je letni izpad davkov v proračun z naslova t.i. "missing traderjev" in kaj namerava v zvezi s tem vlada storiti.

Predsednik vlade je odgovoril, da se Slovenija z utajo davka na dodano vrednost (DDV) "tipa vrtiljak", v večjem obsegu sooča zlasti po vstopu v EU. Dodal je, da so s to težavo soočene tudi stare članice Unije. Prav zato se z ranljivostjo sistema DDV ukvarja tudi Evropska komisija, je opozoril.

Komisija je po njegovih besedah tako izdala Zelenko knjigo o DDV oz. o obliki tega davka v prihodnosti, do konca prihodnjega leta pa naj bi oblikovala tudi predloge zakonodajnih ukrepov. Slovenija je v boju zoper davčne utaje sprejela že več ukrepov, ki so v skladu s priporočili Evropske komisije, je tudi spomnil Pahor.

Premier postregel s številkami "Gre za ukrepe organizacijske narave, gre za učinkovitejši davčni nadzor sistemskih utaj DDV, na primer projektno vodenje nadzora, specializacija inšpektorjev, ustanovitev skupine za DDV na centralni ravni, ustanovitev hitre reakcijske inšpekcijske enote. Gre za ukrepe za povečanje prostovoljnega plačevanja davčnih obveznosti in vrsto zakonskih predlogov, ki povečujejo učinkovitost davčnega nadzora," je naštel.

Sicer pa je premier postregel tudi s številkami. Po podatkih Dursa je bilo v davčno-inšpekcijskih nadzorih med letoma 2008 in 2010 ugotovljenih 294 "missing traderjev". V okviru teh družb je bilo identificiranih 2912 prejemnikov računov, katerih skupni znesek je bil nekaj manj kot 307 milijonov evrov. Ocena izgube DDV z naslova "missing traderjev" v tem obdobju pa znaša 94 milijonov evrov oz. dobrih 30 milijonov evrov letno, je navedel Pahor.

Poleg izgube DDV je treba po njegovih besedah računati še na izgubo drugih vplačil davkov in prispevkov - davka od dohodkov pravnih oseb, dohodnine in prispevkov za socialno varnost.

Pahor: Gre za vzgajanje davčne kulture "V obdobju te vlade - v letih 2009 in 2010 - je Dursu uspelo z nadzori pri zavezancih, ki so prejemali fiktivne račune, uveljaviti odbitek vstopnega DDV na podlagi goljufije "missng trader" za približno 33 milijonov evrov DDV, kar skladno s prej navedenim podatkom pomeni približno polovico v tem obdobju navedenega davka," je dejal premier.

Po Pahorjevih besedah je to spodbuden začetek, saj gre za vzgajanje davčne kulture.

Černača je ob tem zanimalo še, ali je s temi izgubljenimi 94 milijoni evrov DDV povezana tudi z zgodba glede nakupov avtomobilov visokih državnih funkcionarjev oz. politikov. Spomnil je, da je bila v zvezi s temi postopki omenjena tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Pahor mu je obljubil pisni odgovor.

Ne spreglejte