Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
13.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Računsko sodišče Borut Pahor Igor Šoltes Tomaž Vesel

Petek, 24. 5. 2013, 13.38

7 let, 2 meseca

Pahor Šoltesov mandat ocenil kot uspešen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dosedanji predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes je predal posle svojemu nasledniku na položaju Tomažu Veselu.

Predsednik republike Borut Pahor je ob primopredaji izpostavil, da je Igor Šoltes delo opravil izjemno predano, vestno in profesionalno. Neformalno so se pogovarjali o omejitvi možnosti ponavljanja devetletnega mandata prvega moža računskega sodišča.

Računsko sodišče v 18 leti povečalo ugled doma in v svetu Pahor je pojasnil, da je računsko sodišče v 18 letih obstoja povečalo ugled doma in v svetu. Prvi mandat je potekal v znamenju oblikovanja institucije, vzporedno pa je tekel razvoj revizijske stroke na področju državnega revidiranja.

"Drugo obdobje je zaznamovala njegova kvalitativnost. Institucija, ki je svojo avtoriteto v začetku mandata začela graditi, jo je v drugem mandatu okrepila. Njena komunikacija z javnostjo je postala najpomembnejše orodje za izboljšanje stanja," je pojasnil Pahor in dodal, da so se temu pridružili pozivi po odstranitvi oseb, ki so neučinkovito ravnale z javnim denarjem.

Pahor: Velika zasluga gre Šoltesu Ob tem je izpostavil, da je razveseljiv napredek na področju revidiranja smotrnosti poslovanja. Poudaril je, da so tudi priporočila za izboljšanje stanja postajala vse bolj pogosta, bolj premišljena in vedno bolj izvedljiva, zato jih revidiranci pogosto uporabljajo kot vodilo za odpravljanje pomanjkljivosti in nepravilnosti v sistemu. Pahor meni, da ima za ta napredek veliko zaslug prav Šoltes, ki je računsko sodišče vodil od maja 2004.

Dosedanji predsednik računskega sodišča je pojasnil, da so v teh letih skušali okrepiti finančno disciplino in kulturo pri nas. "V zadnjih devetih letih se je računsko sodišče postavilo na zemljevid naše kulture zavedanja o pomenu neodvisnih institucij. Za neodvisnost se je treba prizadevati vsak dan," je dodal Šoltes.

Tomaž Vesel, ki je prevzel posle računskega sodišča, meni, da je institucija dobro podkovana in da od nje lahko javnost pričakuje resne in neodvisne informacije o javnem finančnem stanju v državi.

Ne spreglejte