Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2011,
15.09

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

regres

Četrtek, 26. 5. 2011, 15.09

5 let, 5 mesecev

Pahor: Regresi v družbah, ki ne poslujejo odlično, niso upravičeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Regresi v družbah v (večinski) državni lasti, ki ne poslujejo odlično, niso upravičeni, poudarja predsednik vlade Borut Pahor.

Vlada je po njegovih besedah ugotovila, da je tako ravnanje nespodobno, o regresu pa se bo prihodnji teden morala izreči tudi agencija za upravljanje kapitalskih naložb države.

"Tovrstni regresi so v nasprotju s sklepi vlade"

Regresi v družbah, ki ne poslujejo odlično, so po Pahorjevih besedah v nasprotju s sklepi, ki jih je lani sprejela vlada in jih naložila podjetjem v državni lasti, da se spričo krize in recesije ob že sprejetem t.i. Lahovnikovem zakonu obnašajo dodatno vzdržno.

"Vlada nima pravice vplivati na odločitev agencije" Premier Pahor bo predsednici sveta agencije za upravljanje kapitalskih naložb države Alji Markovič Čas - z njo se je sicer sestal že v sredo - poslal pismo, s katerim ji bo potrdil vladni obisk agencije v prihodnjem tednu, hkrati pa izrazil pričakovanje, da se agencija izreče glede regresa in ukrepov v zvezi s tem. Vlada sicer po Pahorjevih besedah nima pravice vplivati na odločitev agencije.

"Vsak mora prevzeti svoj del odgovornosti"

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države odgovarja državnemu zboru in po Pahorjevem mnenju bi bilo prav, če bi agencija vsake toliko v DZ pojasnila svoja ravnanja. "Jaz nase sprejemam odgovornost, a če smo skladno s priporočili OECD ustanovili agencijo, potem mora tudi agencija nase prevzeti nekatere odgovornosti in to pojasniti," je poudaril.

"Ne morete imeti rdečk pri 28 letih" Pahor je ponovil, da je agencija komaj začela z delom in da ima pravico do otroških bolezni, ampak s starostjo morajo te otroške bolezni odpasti. "Ne morete imeti rdečk pri 28 letih," je poudaril in izrazil pričakovanje, da bo agencija iz dneva v dan postajala bolj avtonomna, odgovorna in bo znala pojasniti svoje odločitve.

Komarjeva: V zvezi z regresi v državnih družbah pripravljamo priporočila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države pripravlja priporočila, v katerih bodo navodila, naj se družbe v (večinski) lasti države pri določitvi regresov držijo minimalnih dogovorjenih zneskov v kolektivnih pogodbah. Če tega ne bodo upoštevale, bo agencija ukrepala, je danes v Ljubljani dejala predsednica uprave agencije Dagmar Komar.

Obenem se je Komarjeva zavzela tudi za spoštovanje lanskih vladnih priporočil. Vlada je namreč gospodarskim družbam v državni lasti priporočila regres v višini minimalne plače, česar pa se nekatere družbe, denimo NLB, Slovenske železnice in Pošta Slovenije, ne držijo. Minimalna plača znaša 748 evrov bruto, medtem ko naj bi NLB do julija izplačala 1556 evrov bruto regresa, Pošta Slovenije 1045 evrov bruto, Slovenske železnice pa 1082 evrov bruto.

Kot je prva dama agencije tudi spomnila v izjavi za medije, je vloga agencije v smislu smernic Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) prav dajanje priporočil. Pri tem je opozorila, da so njihove možnosti glede ukrepanja v primeru kršitev teh priporočil odvisne od gospodarske družbe, saj je "pri javnih delniških družbah drugačen način korporativnega upravljanja kot pri 100-odstotnih družbah z omejeno odgovornostjo".

"Želimo oblikovati neodvisne nadzorne svete" V zvezi z družbami, ki so izplačale visoke regrese in za katere se ve, da ima država v njih zagotovljenih 75 odstotkov glasov, je izpostavila, da si želijo v njih imenovati nadzorne svete, ki bodo heterogeni in neodvisni. Iz njih bi bilo treba po njenih besedah izločiti zaposlene na posameznih ministrstvih.

Obenem je Komarjeva pritrdila, da je denar, ki so ga določene družbe za regrese že porabile, mogoče dobiti nazaj. "Po moji oceni uprava posamezne družbe lahko sprejme sklep, da se prekliče predhodni sklep glede določila regresa, in se to potem tudi upošteva pri izplačilu naslednje plače," je razložila.

"Moja ocena je, da bi morali biti uprave in nadzorni sveti tako skrbni gospodarji, da bi upoštevali ne le finančno krizo, ki je vsesplošna, temveč tudi vsa nadaljnja dejstva - da je prišlo do dokapitalizacije oz. da je finančno stanje družbe slabo. Po mojem mnenju so to okoliščine, ki vplivajo tudi na odločanje glede regresa," je menila.

"Ne vidim razloga, da bi odstopila" V odzivu na novico, da prvak Zaresa Gregor Golobič pripravlja dokumentacijo za razrešitev celotnega vodstva agencije, pa je Komarjeva odgovorila, da ima vsak legitimno pravico, da predlaga kaj takega. "Jaz lahko rečem, da je vse, kar smo naredili, strokovno in zakonito, in ne vidim nobenega razloga za razrešitev," je navedla in dodala, da kljub kritikam ne misli odstopiti.

Ne spreglejte