Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
16.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor Gospodarska zbornica Slovenije GZS

Četrtek, 28. 2. 2013, 16.22

7 let, 2 meseca

Pahor na GZS tudi o sodelovanju pri gospodarski in politični diplomaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Borut Pahor je obiskal GZS, kjer se je s predsednikom zbornice Samom Hribar Miličem pogovarjal tudi o sodelovanju na področju gospodarske in politične diplomacije.

"Precejšen del sveta je organiziran tako, da brez politične, diplomatske, podpore ne dobiš vstopnice na te trge," je po srečanju s predsednikom Pahorjem poudaril predsednik Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič. Po njegovih pojasnilih je predsednik Pahor izrazil pripravljenost pri podpori izvoznih poslov.

Tudi predsednik bo kdaj sedel s skupino poslovnežev Kot je pojasnil predsednik Pahor, se je z GZS dogovoril, da v medsebojnem sodelovanju ocenijo, kdaj in kako nastopiti skupaj, ko gre za promocijo poslovnih interesov na tujih trgih, zlasti v državah, kjer ima politika v njihovi državah še vedno prevladujočo, če ne odločilno moč.

Pahor je kot predsednik države pripravljen, kadarkoli bo za to obveljajo prepričanje o koristnosti, sesti s skupino poslovnežev in obiskati tujo državo, če bodo ocenili, da bo tak obisk pripomogel k njihovim poslovnim možnostim za razvoj njihovih podjetij. "Ocenili smo, da je to v okviru mojih pristojnosti predsednika republike ta hip največ, kar lahko storim za gospodarstvo," je poudaril.

Po predsednikovih pojasnilih so se pogovarjali o razvijanju njegovega projekta Slovenija 2030. Kot je navedel, ta projekt skuša pogledati čez mandat ene ali druge vlade in ugotoviti, v katero smer naj se strateško giblje tako slovenska ekonomija kot družba, da bi bila v prihodnje sooblikovalec najsodobnejših intelektualnih, poslovnih, znanstvenih, tehnoloških in družbenih tokov.

Pahor: Potrebujemo združitev vseh intelektualnih moči v državi "Slovenija se mora vrniti v osrčje teh tokov," je ocenil Pahor. Spomnil je, da je bila Slovenija v teh tokovih na začetku 90. letih, ko je po intelektualnem zaletu v 80. letih pravilno ocenila potrebo po ustanovitvi lastne države in po umestitvi lastne države v institucije evropskega združevanja. "Zdaj potrebujemo enak intelektualni zalet, potrebujemo združitev vseh intelektualnih moči v državi, da bi lahko, kolikor je to mogoče, ocenili v katero strateško smer, ne le v gospodarskem, temveč tudi v družbenem smislu, naj se giblje Slovenija, da se bo znova znašla sredi teh tokov," je dejal predsednik.

Projekt Slovenija 2030 bi moral biti po Pahorjevem mnenju ena od ambicij, da je slovensko poslovno okolje, ki je močno odvisno od mednarodnega, manj občutljivo za politična nihanja.

Čas po krizi bo pomemben ... Verjetno bo čas po krizi znova obdobje, ko bo tudi za slovensko poslovno okolje pomembno, da bo manj odvisno od političnih nihanj, kot jim je izpostavljeno ta hip, je še dejal predsednik in dodal: "To mora biti naša ambicija."

GZS deli oceno s predsednikom države Kot je pojasnil Hribar Milič, so na GZS zadovoljni, ker delijo oceno s predsednikom države o tem, kaj je v Sloveniji trenutno najbolj pereče. Delijo tudi prepričanje in ambicijo, pa tudi zavedanje, da imajo vse možnosti, da v Sloveniji obrnejo ta tok nazadovanja navzgor in začnejo ponovno gospodarsko rast.

Pahorju so tako danes predstavili predloge zbornice glede makroekonomskega področja in predloge za gospodarsko rast. "Tudi ocena gospodarstva je, da v tako nestabilnih pogojih, kjer v vsakem trenutku lahko z nekim odklonom porušimo dosedanje pogoje poslovanja in zmanjšamo s tem predvidljivost in stabilnost, ni možno graditi neke trdnejše razvojne politike," je še poudaril Hribar Milič.

Ne spreglejte