Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2013,
14.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Banka Slovenije Boštjan Jazbec Borut Pahor

Nedelja, 31. 3. 2013, 14.30

7 let, 2 meseca

Pahor: Jazbec bo povrnil ugled in zaupanje v Banko Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Poslanci bi lahko že v torek odločali o novem guvernerju Banke Slovenije. Predsednik republike je predlagal, da Marka Kranjca zamenja Boštjan Jazbec, ki se mu v DZ obeta zgodovinsko visoka podpora.

Zanj bodo namreč po napovedih glasovali poslanci vseh strank, razen SD, za katere ni znano, kako se bodo odločili.

Sedanjemu guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu se mandat izteče sredi julija, Pahor pa je s predlogom za njegovega naslednika pohitel.

"Pravočasna zamenjava na čelu tako pomembne institucije pošilja pomembno sporočilo naši in mednarodni skupnosti, da institucija, ki skrbi za stabilnost finančnega sistema, deluje normalno in tekoče," so prepričani v kabinetu predsednika države.

Pahor je za kandidata za prvega moža osrednje denarne ustanove v Sloveniji predlagal Jazbeca. Ta ga je prepričal s svojo študijsko ter profesionalno znanstveno-raziskovalno potjo, ki je vseskozi prepletena z denarno politiko in financami.

"Slovenske razmere zahtevajo osebo, ki je neobremenjena s težavami tranzicije" "Finančna kriza je centralne banke postavila v novo luč. Slovenske razmere zahtevajo osebo, ki je neobremenjena s težavami tranzicije, je strokovno podkovana ter ima domače in mednarodne izkušnje," je Pahorjevo obrazložitev pojasnila generalna sekretarka Urada predsednika RS Nataša Kovač.

Predsednik republike je tako prepričan, da bo Jazbec povrnil ugled in zaupanje v Banko Slovenije ter v druge finančne institucije tako doma kot v tujini.

Z njim so ta teden soglašali tudi člani parlamentarne mandatno-volilne komisije. Vsi so poudarili, da jih je Jazbec na predstavitvah, ki jih je imel v torek, prepričal z jasno, preprosto in razumljivo razlago.

Podporo so mu napovedali v vseh poslanskih skupinah, razen v SD Podporo so mu tako napovedali v vseh poslanskih skupinah, razen v SD. Kako bodo glasovali poslanci te koalicijske stranke, sicer še ni znano.

Jazbec, ki za potrditev v DZ potrebuje absolutno večino glasov, to je več kot 45, je višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, v preteklosti pa je že bil član sveta Banke Slovenije.

V igri za guvernerja je bil že pred šestimi leti, a ga takratni predsednik Janez Drnovšek na koncu ni predlagal. Imenovanje guvernerja so sicer leta 2007 spremljali številni zapleti. Poslanci so namreč zavrnili dve Drnovškovi izbiri - dotedanjega guvernerja Mitjo Gasparija in viceguvernerja Andreja Ranta. V tretje so nato imenovali Kranjca.

Ne spreglejte