Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
9.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NKBM prodaja Evropska komisija

Petek, 23. 5. 2014, 9.30

7 let, 2 meseca

Ostri pogoji Evropske komisije: Če NKBM ne proda država, jo bo Bruselj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Privatizacija NKBM in prodaja celotnega državnega deleža banke sta bili ena ključnih zahtev Bruslja, ki v nasprotnem primeru ne bi potrdil državne dokapitalizacije.

Pogoji, pod katerimi je Evropska komisija odobrila državno sanacijo Nove KBM, so vse prej kot mili, za Dnevnik pišeta Matjaž Polanič in Sebastjan Morozov. Poleg številnih strogih zavez in omejitev, ki jih bo morala spoštovati NKBM, bo morala država do konca leta 2016 prodati banko ali pa bo to namesto nje storil Bruselj oziroma Evropska komisija. Pri prodaji pa se ne bo ozirala na ceno.

Čufer na prodajo računa že letos Kot je zatrdil minister za finance Uroš Čufer, so postopek prodaje začeli že takoj po izvedeni dokapitalizaciji. Računa, da jim bo prodaja uspela že letos, prve nezavezujoče ponudbe pa pričakujejo do 3. julija.

NKBM bo morala sicer izpolnjevati stroge zahteve in omejitve Evropske komisije: - Prodati bo morala vse svoje nestrateške naložbe. - Popolnoma bo morala ustaviti kreditiranje tujih komitentov ter se umakniti iz Avstrije in Hrvaške. - Obdržala bo lahko le Poštno banko Slovenije in srbsko Credy banko, družbo za upravljanje KBM Infond in Mojo naložbo. - Stroge omejitve bo imela tudi pri kreditiranju.

Te okoliščine in stisko države pa bodo gotovo izkoristili potencialni kupci, ki se bodo do slabih desetih odstotkov tržnega deleža skušali dokopati po čim nižji ceni.

"Tisti, ki bo kupil banko, bo kupil tudi težave" Če bi država želela pokriti zgolj stroške dokapitalizacij, bi morala za NKBM iztržiti nekaj več kot milijardo evrov, vendar lahko po ocenah poznavalcev računa na največ tretjino tega zneska.

Čas za prodajo banke ni ugoden. Po ocenah nekdanjega direktorja slovenske izpostave Microsofta, ki je bil eden ključnih pri sanaciji banjaluške Nove banke, Grege Kukca bo kupca težko najti. "Tisti, ki bo kupil banko, bo kupil tudi težave. Pred nakupom se bo vsakdo vprašal, koliko bi s prevzemom lahko zaslužil," je dejal.

Ne spreglejte