Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2013,
19.47

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zlato naložbe Sašo Stanovnik

Sobota, 20. 4. 2013, 19.47

1 leto, 2 meseca

Ostaja zlato vedno varna naložba?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naložba v zlato velja za varno naložbo, zlasti v obdobju gospodarskih kriz. Ali je po velikih pretresih v zadnjih dnevih še vedno tako? Cena se je od leta 2011 znižala za četrtino.

Cena zlata se je zadnje desetletje vseskozi zviševala, še posebno močno rast pa je imelo zlato od leta 2008. A glede na zadnje dogodke je več kot očitno, da je zlate ere zlata konec. V zadnjih štirinajstih dneh je cena zlata močno upadla, samo pretekli ponedeljek je cena upadla za nekaj manj kot devet odstotkov, kar je največji upad v zadnjih 30 letih. "Najprej je cena zlata začela upadati zaradi ohlajanja inflacije in zaradi pričakovanj o zmanjševanju ekspanzivne monetarne politike v Združenih državah Amerike. Nato so prišle novice, da bo Ciper odprodajal zlato. Na koncu se je poslabšal še pogled na ceno zlata z vidika tehnične analize, ko je bila predrta meja 1.550, kar je povzročilo prodajo zlata pri vlagateljih, ki se odločajo na podlagi tehnične analize. Lahko bi se reklo, da se je poravnalo več vzrokov za močno odprodajo zlata in s tem upad cene," gibanje zlata v zadnjih dnevih opisuje glavni ekonomist Skupine Alta Sašo Stanovnik.

Prepričanje, da je zlato varna naložba, ne drži Naložba v zlato je veljala za varno naložbo predvsem ob velikih gospodarskih pretresih, pa tudi v zadnjih letih, ko je cena zlata rasla zaradi potez centralnih bank. "Na žalost je veljalo napačno prepričanje, da je zlato izjemno varna naložba. V resnici je vsaj kratkoročno zlato zelo volatilna naložba, ki je podvržena nihanju razpoloženja vlagateljev, pa tudi nihanju zaradi spremenjene gospodarske aktivnosti," pravi Stanovnik, ki razlaga, da 12 odstotkov povpraševanja po zlatu prihaja iz industrije, 55 odstotkov prek nakita, tretjina od vlagateljev. "Na žalost so se vlagatelji v zadnjih dveh letih za zlato odločali iz napačnih razlogov, in sicer na podlagi preteklih donosov, namesto da bi gledali na zlato kot naložbo, ki lahko zmanjša tveganje z vidika celotnega portfelja in da je tudi pri zlatu treba upoštevati, da je lahko v nekem času pač predrago ocenjeno."

Zlato bi lahko raslo ob večji inflaciji in morebitni krizi v evroobmočju Tuji analitiki letos v večini napovedujejo nadaljnje upadanje cen zlata tudi zaradi dejstva, da naj bi gospodarska rast v ZDA presegla pričakovanja. "Trenutno ocenjujemo, da je največja verjetnost za stagnacijo cen zlata oziroma gibanje okoli trenutne cene. Rast je mogoča šele, če se začnejo pojavljati znaki zvišane inflacije ali pa ponovnega pogrevanja krize v evroobmočju, česar za zdaj ne opažamo. Na drugi strani pa še vedno obstaja tveganje občasnih paničnih odzivov vlagateljev, ki počasi spoznavajo, da tudi zlato ni zanesljiva naložba in da so ga kupili v napačnem trenutku," je še strnil Sašo Stanovnik.

Ne spreglejte