Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2011,
16.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Adria Airways Kosovo zaposlovanje

Torek, 13. 9. 2011, 16.12

7 let, 2 meseca

"Osebje ne govori slovensko; ne spoštuje se omejitev delovnega časa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Člani Združenja kabinskega osebja posadk letal Slovenije se sprašujejo, ali bo davkoplačevalski denar, namenjen za dokapitalizacijo Adrie Airways, porabljen tudi za zaposlovanje delovne sile s Kosova.

V vodstvu družbe ob tem opozarjajo, da dogovor z bankami upnicami, ki zahtevajo sprejetje nove kolektivne pogodbe, še ni usklajen.

Davkoplačevalski denar za delavce iz Kosova? "Člani Združenja kabinskega osebja posadk letal Slovenije se sprašujemo, ali bo ob dokapitalizaciji Adrie Airways davkoplačevalski denar porabljen za uresničitev načrta prestrukturiranja Adrie Airways, v katerem je ob programu odpuščanja slovenskih zaposlenih delavcev istočasno predvideno zaposlovanje delovne sile s Kosova," so zapisali v sindikatu, ki združuje večino članov kabinskega osebja, zaposlenih v Adrii Airways.

Nespoštovanje omejitev delovnega časa in zakonsko predvidenih počitkov? Opozorili so, da slovenski letalski prevoznik na svojih letih prek hčerinske družbe s Kosova že zaposluje kosovsko kabinsko osebje. Čeprav ti člani kabinskega osebja letijo na letalih in letih slovenskega prevoznika, ne govorijo slovensko, za njih tudi ne veljajo določila kolektivne pogodbe in zakona o delovnih razmerjih, prav tako se ne spoštujejo omejitev delovnega časa in zakonsko predvideni počitki, so navedli.

22 odstotkov zaposlenih naj bi ostalo brez dela "Predvideva se, da bo 22 odstotkov zaposlenih v Adrii Airways ostalo brez dela, slovenska letalska družba pa bo del sredstev, namenjenih sanaciji, porabila za odpiranje delovnih mest tujim državljanom!" so ogorčeni. Ministra za promet Patricka Vlačiča so že junija prosili za srečanje, na katerem bi mu lahko predstavili stališča glede omenjenega problema, vendar odgovora z ministrstva do danes niso prejeli, so še dodali.

Z ministrstva za promet so sporočili, da bo minister predstavnike združenja tudi sprejel. Pri usklajevanju tem sestanka pa na ministrstvu poudarjajo, da glede omenjenih tem minister nima pristojnosti, prav tako pa ministrstvo ni predstavnik lastnika Adrie.

21. septembra o povečanju osnovnega kapitala Upravni odbor Adrie Airways je za 21. september sklical novo skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o povečanju osnovnega kapitala s stvarnimi vložki - konverzijo terjatev bank - in o dokapitalizaciji v denarju za 50 milijonov evrov. Uspešnost dokapitalizacije, ki je nujno potrebna za preživetje družbe, je odvisna od uspešnega dogovora z bankami o konverziji dela terjatev v lastniški delež ter od sprejetja rebalansa državnega proračuna za letošnje leto.

Kot so ločeno sporočili iz Adrie Airways, dogovor z bankami še ni usklajen. Njihov skupni predpogoj je med drugim tudi sprejetje nove podjetniške kolektivne pogodbe do 30. septembra, ki bo omogočila realizacijo začrtanega finančnega in poslovnega načrta prestrukturiranja družbe.

"Posledično te dni potekajo intenzivna pogajanja, na katerih sodelujemo s predstavniki vseh štirih sindikatov, o novi podjetniški kolektivni pogodbi, ki je bila v začetku leta 2011 odpovedana. Podjetje sprotnega dogajanja ne želi komentirati. Uradna izjava bo sledila po zaključku pogajanj," so zapisali v družbi, ki jo vodita Klemen Boštjančič in Robert Vuga.

Ne spreglejte