Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 12. 2010,
9.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 12. 12. 2010, 9.30

7 let, 2 meseca

Ormoška in ljutomerska klet letos s tretjino višjo prodajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupina P&F Wineries, največji slovenski vinar, ki s 620 hektarji pod isto streho združuje kleti Jeruzalem Ormož in Jeruzalem Ljutomer, je v tem letu povečala prodajo za dobrih 30 odstotkov.

Družba bo presegla deset milijonov evrov prihodkov od prodaje, pri čemer so prodajo na tuje trge, zlasti po zaslugi prodora v Azijo, kar potrojili.

Na Kitajsko letos prodali milijon in pol steklenic Kot je povedala nova direktorica za trženje, finance in splošne zadeve Andreja Komel, so samo na Kitajsko letos prodali milijon in pol steklenic vina. To pomeni kar 72 odstotkov njihovega celotnega izvoza, od katerega so letos iztržili blizu tri milijone evrov. Prav tako 70-odstotno rast po njenih besedah beležijo tudi na trgih EU, zlasti na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in Nemčiji.

"Leti 2009 in 2010 sta leti, ko je bilo po spremembi lastništva potrebno marsikaj urediti tudi za nazaj, naš lastnik pa je že ob prevzemu napovedal, da pozitiven rezultat pričakuje v obdobju treh do petih let. Temu cilju se uspešno približujemo, čeprav letos še ne bomo zabeležili pozitivnega izkupička, kar je ob vseh investicijah predvsem posledica 30-odstotne izgube proizvodnje zaradi vremenskih nevšečnosti ter racionalizacije na kadrovskem področju," je pojasnila Komelova in dodala, da se poleg vinarstva še vedno ukvarjajo z nekaterimi manj dobičkonosnimi dejavnostmi, za katere v prihodnje načrtujejo prodajo.

Sicer pa so v ormoški in ljutomerski kleti, ki trenutno skupaj zaposlujeta 235 ljudi, z razmerjem 49 odstotkov prodaje na domačem in 51 odstotkov na tujih trgih še bliže zastavljenemu dolgoročnemu cilju, da 70 odstotkov vina izvozijo. Pri tem pa ne zapostavljajo domačega trga, kjer imajo trenutno okoli desetodstoten tržni delež, ki ga želijo v prihodnje še povečati.

Letos uspeli pridobiti 4265 ton grozdja Kljub letošnji slabi letini, ki je prizadela celotno vinogradništvo, so po besedah direktorja za enologijo in razvoj vinogradništva ter vinarstva Mitje Herge letos s pomočjo lastnih vinogradov ter kooperantov uspeli pridobiti 4265 ton grozdja, kar je sicer za skoraj tretjino manj od načrtov, še vedno pa tisoč ton več kot lani. Med lanskimi najpomembnejšimi investicijami je nova polnilna linija v vrednosti 3,7 milijona evrov, s katero so pridobili popoln nadzor nad procesom proizvodnje ter dodatno vsebnost naravnih arom v vinu. Po besedah Herge se lahko ponašajo tudi z visoko kakovostjo vinogradov, kar je posledica povečanih vlaganj v obnovo.

"Če smo prejšnja leta obnavljali po osem hektarjev vinogradov letno, smo jih samo letos več kot 25 hektarjev. Leto je zaznamovalo tudi povečanje števila hektarjev vinogradov v okolišu, kar se je zgodilo prvič v zadnjih sedmin letih," je dejal Herga in dodal, da želijo vinorodne površine s sedanjih 623 povečati na okoli 700 hektarjev, saj bi za normalno poslovanje in načrtovano širitev prodaje letno potrebovali vsaj 4,5 do pet milijonov steklenic vina.

Ne spreglejte