Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
12.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 12.39

6 let, 6 mesecev

Organizacije in društva za moratorij na odločanje o Teš 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Konzorcij 20 nevladnih organizacij, neparlamentarnih strank in društev je na parlamentarne stranke naslovil poziv k sprejetju šestmesečnega moratorija na odločanje o projektu Teš 6.

Parlamentarne stranke, njihove predsednike in poslance ob oblikovanju nove vlade pozivajo k takojšnjem sprejetju moratorija, ki bi ga izkoristili za ustanovitev etičnega razsodišča, ki bi na transparenten način ovrednotilo projekt izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) z vidika ekonomske, okoljske in družbene sprejemljivosti, je dejala vodja Greenpeace Slovenija Nina Štros.

Uradnih odzivov še niso prejeli Za javni poziv, h kateremu se na spletni strani ustavimotes6.si lahko pridružijo tudi organizacije in posamezniki, so se po njenih besedah odločili, ker kljub pozivom civilne družbe po obrazložitvi omenjenega projekta do tega ni nikoli prišlo. Doslej sicer na poslan poziv še niso prejeli uradnih odzivov strank in njihovih poslancev.

"Treba si je vzeti čas in razjasniti vse dvome" Pred nadaljevanjem projekta bi si bilo treba nujno vzeti čas in razjasniti vse dvome okrog projekta ter tako zagotoviti transparentnost izgradnje Teš 6, je dejala. Pri pozivu ne gre za vprašanje, ali naj se projekt ustavi ali nadaljuje, temveč za izražanje potrebe po drugačnem načinu odločanja o projektih nacionalnega pomena, je dejala.

Trajni energetski scenarij v vsako koalicijsko pogodbo Prav tako pozivajo k pripravi trajnega energetskega scenarija, ki naj postane bistveni del katerekoli koalicijske pogodbe. "To je poziv nevladnih organizacij že dobre dve leti oz. vse od priprave osnutka nacionalnega energetskega programa," je dejala. Sedanji osnutek nacionalnega energetskega programa sicer vsebuje pet možnih scenarijev, vendar na žalost nobeden ni resnično trajnostno energetski, meni Štrosova. Po njenih besedah bi se morali v njem bolj osredotočiti na odmik od nadaljnje uporabe premoga, jedrske energije ter maksimalno izkoristiti potencialne obnovljivih virov energije ter energetske učinkovitosti.

Renata Karba iz organizacije Umanotera je predstavila način zbiranja podpisov podpore na spletni strani ustavimotes6.si prek aplikacije Tretji člen. Omenjeno aplikacijo so organizacije poimenovale po tretjem členu slovenske ustave, ki zagotavlja pravico do neposrednega odločanja.

Politikom želijo dati čas, da se v miru odločijo in ne podležejo pritiskom investitorjev Dodala je, da želijo z moratorijem slovenskim politikom dati čas, da se v miru odločijo o prihodnosti projekta in ne podležejo pritiskom investitorjev. Ker bo odločitev o projektu Teš 6 v veliki meri določala prihodnje stanje javnih financ, bo morala vlada kmalu sprejeti končno odločitev o tem projektu, je poudarila.

Ne spreglejte