Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 9. 2014,
11.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

optimizem Surs

Torek, 23. 9. 2014, 11.39

7 let, 2 meseca

Optimizem med slovenskimi potrošniki. Razlog: ni negativnih novic.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaupanje potrošnikov v Sloveniji se je septembra znova okrepilo in je celo najvišje po septembru 2008. Po mnenju ekonomista Anžeta Burgerja so razlog za to predvsem obljube in pozitivne novice.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je septembra po podatkih statističnega urada v primerjavi z avgustom zvišala za šest odstotnih točk in dosegla najvišjo raven po septembru 2008.

Razlog za tak optimizem je po mnenju ekonomista Anžeta Burgerja predvsem informacija o izboljšani gospodarski rasti, druga informacija, ki vliva zaupanje javnosti, pa je tudi padanje števila brezposelnih. "Tudi države, ki so naše izvozne partnerice, imajo za zdaj še vedno pozitivno gospodarsko rast, zato je javnost optimistična glede prihodnosti, gospodarske aktivnosti in zaposlovanja," je dejal.

Podobnega mnenja so tudi na Sursu, kjer so navedli, da so k zvišanju vrednosti kazalnika zaupanja potrošnikov pripomogle: - napovedi potrošnikov glede ravni brezposelnosti (za 13 odstotnih točk), - napovedi glede finančnega stanja v gospodinjstvu in možnosti za varčevanje (vsaka za šest odstotnih točk) ter - napovedi glede gospodarskega stanja v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih (za pet odstotnih točk).

Politika in začetni optimizem Je pa Burger še izpostavil, da ima svoj prispevek verjetno tudi politika, kjer je zaradi novoustanovljene vlade prisoten začetni optimizem. "Vsi gledajo končne cilje, ni pa še napovedanih konkretnih ukrepov, ki bi povzročali skrb v javnosti, tako da za zdaj ni nobenih negativnih novic. So samo obljube in pozitivne novice glede obrata gospodarske aktivnosti," meni ekonomist. Pri vseh štirih napovedih so bili sicer bolj optimistični moški. Burger meni, da je to povezano predvsem s trgom dela. Precej več je bilo namreč brezposelnih moških, zdaj pa se zaposluje zlasti v panogah, kjer prevladuje moška delovna sila. "Mislim, da je to povezano s strukturnimi značilnostmi trga dela," je dejal.

Optimizem višji tudi na letni ravni Z vidika starostne strukture vprašanih so bile napovedi v povprečju najbolj optimistične pri osebah, starih od 16 do 29 let, najbolj pesimistične pa pri osebah, starih od 50 do 64 let. Kot je povedal Burger, to ni nič nenavadnega, saj je običajno vedno tako, ko se analizira stopnjo zadovoljstva po starostnih skupinah.

Na letni ravni je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov višja za 17 odstotnih točk, glede na povprečje prejšnjega leta pa za 18 odstotnih točk, še navajajo na statističnem uradu.

Ne spreglejte