SiolNET. Posel danes Novice
6,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Omikron in trgovine: bodo trgovske police spet prazne? #video

6,88

termometer

Prepolni nakupovalni vozički in prazne, izropane police brez kvasa in toaletnega papirja. Tako so bile videti živilske trgovine marca 2020. Bi se lahko scenarij zaradi visoko kužne koronavirusne različice omikron ponovil? Zaradi visokega deleža okužb, številnih izolacij in karanten, so pri enem od slovenskih trgovcev te dni že opozorili, da bodo morali prilagoditi obratovalni čas nekaterih trgovin. A razloga za splošni preplah za zdaj ni: nabavne poti potekajo nemoteno, skladišča so polna.

V trgovinski dejavnosti je trenutno odsotnih približno osem odstotkov zaposlenih. "To se pravi, tam nekje pod devet tisoč je odsotnih, in sicer več kot polovica zaradi karanten oz. varstva otrok, preostala polovica pa zaradi okužb. Od preteklega petka se je ta odstotek povečal za tri odstotne točke," situacijo opiše predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah.

To občutijo tudi pri najboljšem sosedu, kjer pojasnjujejo: ''V zadnjem tednu dni opažamo več bolniških odsotnosti kot običajno, zato smo morali v nekaterih trgovinah prilagoditi obratovalni čas.'' 

Kako pa je z dobavno verigo?

"Tako mednarodne kot domače nabavne poti za zdaj potekajo nemoteno," pravi Lahova. Da so razmere stabilne, zagotavljajo tudi pri našem največjem trgovskem ponudniku, kjer, kot pravijo, zaposleni predvsem v trgovinah in logistiki izjemno odgovorno in prizadevno zagotavljajo nemoteno preskrbo z izdelki dnevne rabe v gospodinjstvu. Da bi se ponovil scenarij praznih polic iz marca 2020, nas torej naj ne skrbi.

Dobava trenutno torej teče nemoteno, kar pa ne spremeni dejstva, da je celoten sektor v dobaviteljski verigi pod velikimi cenovnimi pritiski.

Kakovost načeloma pač ni poceni, in hrana seveda ni nobena izjema.

Lan Filipič, Deloitte Posel danes "V Sloveniji imamo preveč ljudi z minimalno plačo"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin