Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2011,
17.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 8. 5. 2011, 17.58

7 let, 2 meseca

OECD: Slovenija med deseterico najbolj delavnih narodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
OECD je objavila raziskavo, ki je pod drobnogled vzela število ur, ki jih državljani različnih držav namenijo plačanemu in neplačanemu delu ter prostočasnim dejavnostim.

Med deseterico najbolj delavnih se uvrščamo tudi Slovenci.

Vsak dan čez tri ure neplačenega dela Slovenija se je uvrstila na 10. mesto lestvice najbolj delavnih narodov s povprečjem 8,15 delovne ure dnevno. Kot ugotavlja poročilo, je to moč pripisati predvsem dejstvu, da Slovenci vsak dan opravimo tri ure in 51 minut neplačanega dela, kar je 24 minut več kot znaša povprečje OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj).

V Sloveniji nizka stopnja revščine Slovenija ima tudi najnižjo stopnjo dohodkovne neenakosti v OECD in nizko stopnjo revščine. Slovenija je po ugotovitvah OECD v času zadnje generacije tudi občutno znižala umrljivost dojenčkov, na 2,1 smrti na 1000 živorojenih, in jo po tem kazalcu v OECD prehiteva le Luksemburg.

Korupcija, rak rana Slovenije Vendar pa spletni portal CNBC ne pozabi omeniti, da je Slovenija tudi tretja na neslavni lestvici držav glede na stopnjo zaznane korupcije in tretja najslabša na lestvici zaupanja v državne institucije.

Najbolj delavni so Mehičani

Na vrh lestvice najbolj delavnih se je sicer zavihtela Mehika, kjer prebivalci dnevno v povprečju delajo 9,54 ure. Ob tem pa se država uvršča na drugo mesto glede na dohodkovno neenakost in najvišjo stopnjo relativne revščine med državami OECD.

Japonci delajo čez devet ur na dan Drugo mesto zasedajo Japonci, ki dnevno v povprečju delajo okroglih devet ur. Tja so se delavci iz dežele vzhajajočega sonca verjetno uvrstili tudi zaradi pregovorne delovne etike in lojalnosti do delodajalca, z daljšimi delovnimi urami pa si številni želijo tudi zagotoviti napredovanje.

Presenetljivo: Portugalci so na tretjem mestu Tretje mesto pa presenetljivo zaseda Portugalska z 8,48 urami dnevno. Tam moški dnevno opravijo skoraj dve uri neplačanega dela, medtem ko v drugih članicah OECD to delo pri moških večinoma doseže le kakšno uri.

Američani so tik pred nami

Na četrto mesto lestvice najbolj delavnih so se sicer uvrstili Kanadčani (8,37 ure), na peto Estonci (8,36 ure), na šesto Avstrijci (8,29 ure), na sedmem so Kitajci (8,24 ure), na osmem Novozelandci (8,18 ure) in na devetem, tik pred Slovenijo, Američani (8,16 ure).

Ne spreglejte