Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 12. 2010,
11.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 18. 12. 2010, 11.44

7 let, 2 meseca

OECD: Proti krizi z vlaganjem v mlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svetovna gospodarstva okrevajo, hkrati pa se število brezposelnih med mladimi povečuje, ugotavlja minuli teden objavljeno poročilo Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Poročilo navaja, da bi svetovna gospodarstva lahko kljubovala krizi tudi z omogočanjem zaposlovanja mladim, ki sicer vse težje najdejo zaposlitev.

Mladi glede zaposlovanja v nezavidljivem položaju Raziskave kažejo, da imajo mladi danes več kot dvakrat večjo možnost kot povprečni delavec, da bodo brezposelni. Kljub temu le malo vlad sprejema ukrepe, s katerimi bi spodbudile zaposlovanje mladih. Tako je v državah članicah OECD pričakovati, da bo brezposelnost med mladimi ostala na ravni okoli 18 odstotkov v letu 2011 in okoli 17 odstotkov v letu 2012. To je več kot dvakrat več od skupne brezposelnosti, ki je oktobra letos znašala 8,6 odstotka.

"Vlaganje v mlade je nujno, da se izognemo dolgotrajno izključenim generacijam," je ob predstavitvi poročila poudaril generalni sekretar OECD Angel Gurria. Meni, da bi se morali učiti od držav, ki mladim omogočajo zaposlovanje, saj lahko države s tem tudi pripomorejo h gospodarskemu okrevanju.

Mladi, ki bodo v prihodnjih letih zaključili šolanje, se bodo pogosteje soočali z neuspešnim iskanjem zaposlitve kot njihove predhodne generacije. Neuspešna prizadevanja pri iskanju službe pa lahko mlade, ki zaključijo šolanje, dolgotrajno zaznamujejo, navaja poročilo OECD.

Zgledovati bi se morali po ukrepih Danske, Nizozemske in Japonske OECD zato meni, da bi morale vlade po vzoru uspešnih tujih držav prednostno sprejemati usmeritve, povezane z zaposlovanjem najbolj tveganih skupin mladih. Vlade bi se morale zgledovati po ukrepih Danske, Nizozemske in Japonske, ki so zgodaj sprejele intervencijske programe in uvedle učinkovito pomoč pri iskanju zaposlitev za različne skupine mladih.

Države bi morale tudi okrepiti pripravništva in druge oblike praktičnega dela za mlade z nizko izobrazbo, kot to tradicionalno izvajajo v Avstriji, Nemčiji in Švici, tovrstne prakse pa se krepijo tudi v Avstraliji in Franciji. Hkrati bi države morale spodbujati podjetja, da tovrstno delovno silo nato najamejo, svetuje poročilo OECD.

Ne spreglejte