Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2012,
16.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 10. 2012, 16.12

7 let, 2 meseca

Odstopil direktor Kobilarne Lipica Rumpf

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Direktor Kobilarne Lipica Toni Rumpf je v odzivu na ugotovitve računskega sodišča povedal, da je že v petek podal odstopno izjavo, svetu zavoda pa predlagal, naj ga razreši.

Rumpf je na novinarski konferenci v Lipici tako med drugim ugotavljal, da se večina ugotovljenih nepravilnosti nanaša na obdobje, ko je zavod vodil njegov predhodnik Matjaž Pust, in ne na čas njegovega vodenja zavoda. "Vse obtožbe in vsa krivda pa se je osredotočila na mene osebno," je nadaljeval. Rumpf je pri tem poudaril, da ne spada "v tisto kategorijo ljudi, ki se oklepa položaja in se spreneveda".

Določenih ukrepov "preprosto niso smeli sprejemati v javnem zavodu" Prav tako je poudaril, da bi prenos turistične dejavnosti sredi sezone pomenil, da bi morali delavce odpustiti, novih pa zaradi prepovedi zaposlovanja v javnem sektorju ne bi mogli zaposliti. Kobilarna bi tako ostala sredi sezone brez vodniške službe in z zaprtimi vrati. Kot je dodal Rumpf, je vedno deloval po načelu dobrega gospodarja, določenih ukrepov pa preprosto niso smeli sprejemati v javnem zavodu, ampak je bila za to pristojna vlada. Tako niso mogli na ravni vodstva zavoda sprejemati strateških odločitev in odločitev, ki jih mora sprejeti zakonodajalec.

Sodil niso mogli spreminjati Prav tako je Rumpf poudaril, da sta svet zavoda in prejšnje vodstvo sprejela odločitev o oddaji storitev trženja in prodaje neposredno Lipici turizem. "Jaz in moja ekipa smo to odločitev, takšno delovanje in takšno poslovanje dobili in dobili nalogo, da s takšnim poslovanjem in s takšnim delovanjem poskušamo odpraviti pogoje insolvenčnosti," je spomnil direktor.

Glede zahteve sodišča, naj spremenijo sodila, po katerih se je delil prihodek od kobilarniških produktov med kobilarno in Lipico turizem, je Rumpf poudaril, da sodil niso mogli spreminjati, saj bi to vplivalo na poslovanje obeh družb. Po zakonu, ki ureja področje prisilne poravnave in insolvenčnosti, pa ni dovoljeno spreminjati nobenega od pogojev poslovanja, s katerim bi poslabševali ali izboljševali poslovanje ene od družb, ki jih ukrepi zajemajo, je pojasnil. Glede dokapitalizacije Lipice Turizem leta 2010 je pojasnil, da je bila ta izvedena na edini mogoči način ter da so postopke v zvezi s tem verificirali in sprejeli na svetu zavoda.

Rumpf je sicer opozoril, da je računsko sodišče že v preteklosti pregledovalo poslovanje in delovanje kobilarne ter tudi v preteklosti zaznalo podobne kršitve, da pa vse do minulega petka kobilarna "ni bila soočena s takšnim načinom komuniciranja in s takšnimi zahtevami".

Spomnimo: Računsko sodišče je v petek objavljenem porevizijskem poročilu ugotovilo, da Javni zavod Kobilarna Lipica tudi v odzivnem poročilu na revizijsko poročilo ni izkazal zadovoljivih popravljalnih ukrepov za odpravo pomembnih nesmotrnosti. S tem je hudo kršil obveznost dobrega poslovanja. Računsko sodišče je zato predlagalo razrešitev direktorja kobilarne Rumpfa.

Ne spreglejte