Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2010,
15.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 2. 12. 2010, 15.11

7 let, 2 meseca

Odpoved bloka 6 bi stala več kot 400 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odpoved projekta TEŠ 6 bi stala okoli 400 milijonov evrov, trdi šef skupine za aktivni nadzor tega projekta Dean Besednjak. Uroš Rotnik ocenjuje, da bi morali plačati 500 milijonov evrov.

Če bi danes odpovedali pogodbo z Alstomom za šesti blok termoelektrarne Šoštanj, bi francosko podjetje zahtevalo plačilo za opremo, se strinjata svetovalec HSE Besednjak in nekdanji direktor TEŠ Rotnik. Skupaj s plačilom za razžveplevalno napravo in hladilni stolp Besednjak pride do okoli 400 milijonov evrov, Rotnik pa to 500 milijonov evrov. Oba opozarjata tudi, da je k temu treba prišteti še verjetne odškodnine in druge posredne stroške. Gradnja manjšega bloka ne bi bila pametna Besednjaku se zato pozivi k odstopu od gradnje tega bloka in gradnji manjšega ne zdijo pametni. Po njegovih ocenah bi manjši blok stal okoli 600 milijonov evrov, končna cena TEŠ 6 pa bo verjetno okoli današnje, torej 1,2 milijarde evrov. "Res še ni podpisanih za okoli 200 milijonov evrov pogodb, a tudi, če bi se ta dela plačala zelo drago, bi končna cena lahko narasla do 1,3 milijarde evrov," je dejal.

Tisti, ki trdijo, da bi cena lahko narasla celo do 1,7 milijarde evrov, upoštevajo še stroške terciarne rezerve, enote, ki bi zagotavljala elektriko v primeru izpada šestega bloka. Predsednik nadzornega sveta HSE Jadranko Medak je dejal, da so na mizi tri možnosti: rezervna enota v okviru TEŠ, zakup rezerve v drugi državi in dogovor z drugimi slovenskimi elektrarnami.

Sistemska rešitev Prva možnost bi lahko res stala pol milijarde evrov, a Medak poudarja, da situacija, v kateri bi za vsako slovensko elektrarno gradili še rezervno enoto, ni primerna rešitev.

V primerjavi z njo bi imel dogovor, da bi bile slovenske elektrarne rezerva druga drugi zanemarljive stroške in je najbolj verjeten. "To zahteva sistemsko rešitev in teh stroškov ne moremo pripisati TEŠ," pojasnjuje Medak.

Nadzorniki razmišljajo Nadzorniki HSE so res večkrat razmišljali o usodi bloka 6, je potrdil Medak. Vendar so se po njegovih besedah pri tem projektu srečali s toliko "neznankami in tveganji", da odločitve še niso mogli sprejeti.

Pričakuje, da bo vse razjasnjeno po tem, ko bo uprava HSE pregledala pravne vidike pogodbe. Poročilo naj bi bilo pripravljeno čez dva meseca, in če bi se takrat odločili za dokončno zamrznitev TEŠ 6, bi bili stroški verjetno taki, kot jih navaja Besednjak, je dajal Medak.

Več članov nadzornega sveta holdinga slovenskih elektrarn naj bi bilo sicer naklonjeno začasni zaustavitvi projekta. Rotnik ocenjuje, da bi tri ali štiri mesečna zamrznitev stala okoli 50 milijonov evrov. Možnost začasne zaustavitve projekta je predvidena v pogodbi z Alstomom in lahko traja do 120 dni. To se lahko zgodi na zahtevo naročnika ali izvajalca in iz številnih razlogov, kot je na primer zaplet s pridobivanjem gradbenega dovoljenja. "Tukaj ni velike zgodbe," nam je zagotovil Medak.

Ne spreglejte