Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 1. 2011,
13.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 22. 1. 2011, 13.05

7 let, 2 meseca

Odločitev o sodelovanju Aerodroma pri pomoči Adrii najverjetneje v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pogodba o sodelovanju Aerodroma Ljubljana pri likvidnostni pomoči Adrii Airways je po besedah glavnega izvršnega direktorja Klemna Boštjančiča bolj ali manj usklajena.

O pogodbi pa mora odločati še nadzorni svet Aerodroma. Po Boštjančičevih neuradnih informacijah naj bi se to zgodilo v ponedeljek.

Boštjančič: Dogovor ima dva glavna elementa Kot je povedal Boštjančič, ima dogovor z Aerodromom Ljubljana dva glavna elementa. Po eni strani gre za umik zastavnih pravic na del rednih delnic hčerinske družbe Adria Airways Tehnika, ki jih bo v skladu s pogodbo, podpisano v petek, od Adrie odkupila državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) in s tem prevozniku zagotovila pet milijonov evrov svežih likvidnostnih sredstev.

Drugi del dogovora pa je, da bo Aerodrom Ljubljana terjatve do Adrie Airways spremenil v lastniški delež v Adria Airways Tehnika. Kot poroča današnji Dnevnik, naj bi šlo za 2,5 milijona evrov.

Kot je pojasnil Boštjančič, gre sicer za svež kapital, pri čemer pa Adria za razliko od posla s PDP ne bo dobila denarnih sredstev, vendar pa obveznosti do Aerodroma ne bodo več vplivale na njeno likvidnost.

"Dogovor je temelj za nadaljevanje celostnega prestrukturiranja" Novo vodstvo Adrie - Boštjančič in izvršni direktor Robert Vuga - je prepričano, da so uspešno zaključena pogajanja za pridobitev tekočih sredstev hkrati z drugimi aktivnostmi, ki so sočasno potekale v tem tednu, temelj za nadaljevanje celostnega prestrukturiranja družbe, kar pomeni tudi temeljito zmanjšanje stroškov, povečanje prodajnih aktivnosti ter kadrovsko prestrukturiranje.

PDP pa je v petek napovedala, da namerava v naslednjih tednih skupaj z novima izvršnima direktorjema nadaljevati tudi intenzivne pogovore z vsemi deležniki družbe, predvsem z bankami upnicami, dobavitelji in državo.

"Kratkoročna sanacija je ključna za ureditev dolgoročne usode" Adria se po navedbah predsednika upravnega odbora družbe Maksa Tajnikarja že pogovarja z različnimi potencialnimi partnerji, a, kot pravi, nihče ne bo vstopil v družbo, ki je banke niti kratkoročno ne želijo financirati.

Kot pravijo v PDP, pripravljajo načrt za vključitev najboljšega strateškega partnerja v delniško strukturo Adrie. PDP bo tako na podlagi vnaprej opredeljenih strateških ciljev države pripravila in objavila javni razpis za vstop strateškega partnerja po vzoru nekaterih drugih uspešnih procesov povezovanja evropskih letalskih prevoznikov. PDP ocenjuje, da bi bil lahko tak dogovor sklenjen do konca tega leta.

Ne spreglejte