Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2012,
15.59

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obveznice banke

Sreda, 25. 1. 2012, 15.59

8 mesecev, 1 teden

Odbor podprl spremembe pri hipotekarnih obveznicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko je za obravnavo na sobotni izredni seji DZ pripravil predlog novega zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

S tem se širi osnova, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje. Zakon bo imel posreden učinek na gospodarstvo in ne toliko na banke same.

Po novem se bodo lahko zastavljali tudi vrednostni papirji in krediti države V skladu s predlaganimi spremembami se bodo po novem lahko zastavljali tudi vrednostni papirji in krediti države in lokalnih skupnosti. Ob tem se poenostavljata način izdajanja hipotekarnih in komunalnih obveznic ter način zagotavljanja kritnega premoženja.

Predlog novega zakona je pripravila vlada ter ga poslala v obravnavo v DZ po nujnem postopku. Kot pojasnjujejo na finančnem ministrstvu, veljavni zakon iz leta 2006 v določenih delih še vedno otežuje izdajo kritih obveznic, zato so slovenske banke prikrajšane za pridobivanje dolgoročnih virov financiranja na mednarodnih finančnih trgih.

Trenutne finančne razmere bankam ne omogočajo več izdajanja obveznic S predlaganimi spremembami zagotavljamo bankam dostop do svežega kapitala, je ugotovil Andrej Vizjak (SDS). Viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo pa je dodala, da trenutne finančne razmere, ki bodo verjetno trajale še nekaj časa, bankam ne omogočajo več izdajanja obveznic. "Ko se bodo razmere umirile, bo to nedvomno prvi instrument, ki bo bankam na voljo za dostop do rednih virov financiranja, ne le tistih pri Evropski centralni banki," je komentirala obravnavani dokument.

Izdaja hipotekarnih in komunalnih obveznic bi bankam omogočila dolgoročne kredite z razmeroma ugodno obrestno mero. Viceguvernerka je ob tem menila, da bo imel ta instrument posreden učinek na gospodarstvo kot celoto in ne toliko na banke. Kot je ponazorila, se je obseg kreditiranja pred štirimi leti povečal za eno milijardo evrov, lani pa le še za 200 milijonov evrov.

V bankah so potrebni ljudje, ki poznajo probleme gospodarstva Tovrstne obveznice po prepričanju vlade pomenijo tudi ugodno in primerno naložbo za vlagatelje, ki razpolagajo z dolgoročnimi sredstvi in hkrati iščejo varno naložbo. Po pričakovanjih naj bi jih kupovali institucionalni vlagatelji, zavarovalnice, razni skladi, še posebej iz tujine.

Cilj zakona je v pravnem redu in praksi ustrezno urediti področje hipotekarne in komunalne obveznice tako, da bo njihovo izdajanje dejansko zaživelo. Bojan Starman (Lista Virant) se je ob tem zbal, da obstaja preveč možnosti zlorab tega zakona, Matjaž Han (SD) pa je ocenil, da noben nov zakon ne bo pripomogel k izboljšanju finančne slike v bankah, če v njihovih upravah ne bodo sedeli ljudje, ki bodo poznali probleme gospodarstva.

Ne spreglejte