Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 1. 2011,
15.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 1. 2011, 15.19

7 let, 2 meseca

Od torka nove rekordne cene bencina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Naftni derivati v Sloveniji se bodo v torek podražili.

Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo zvišala za 1,6 centa na 1,279 evra, neosvinčenega 98- in 100-oktanskega bencina pa za 1,2 centa na 1,291 evra za liter. Bencin bo tako dosegel novo rekordno vrednost. Dizelsko gorivo se bo podražilo za 0,4 centa na 1,237 evra za liter.

Cena avtoplina ostaja nespremenjena Kot so sporočili iz Petrola in OMV, bo treba po novem za liter kurilnega olja odšteti 0,821 evra, kar je 0,1 centa več kot doslej. Cena avtoplina bo ostala nespremenjena pri 0,814 evra za liter.

Cene se izračunavajo vsakih 14 dni Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja.

Na ceno je vplivalo več dejavnikov

Kot je ocenil direktor inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič, je na tokratni dvig cen vplivalo več dejavnikov.

Po eni strani je na naftnem trgu še naprej čutiti optimizem, ki ga spodbujajo ugodnejši konjunkturni podatki iz ZDA in spodbudne novice s Kitajske. Po drugi strani pa je rast vrednosti dolarja v primerjavi z evrom nekoliko umirila hitrejše naraščanje cen nafte in hkrati tudi špekulativno povpraševanje po črnem zlatu. Če te rasti dolarja ne bi bilo, bi cena nafte bolj narasla.

V prihodnjih tednih bodo cene nafte po Brečevičevih besedah še naprej odvisne od hitrosti okrevanja svetovnega gospodarstva in od gibanja tečaja dolarja.

Brečevič ocenjuje, da ima vlada pri trošarinah precej manevrskega prostora Na višanje cen bodo vplivali tudi špekulativni nakupi, saj bi lahko z razmahom teh cene črnega zlata dosegle nenadzorovano visoke ravni. Vseeno pa po njegovih ocenah ni pričakovati, da bodo cene nafte v letošnjem letu bistveno presegle raven 100 dolarjev za 159-litrski sod.

Brečevič obenem ocenjuje, da ima vlada pri trošarinski politiki še precej manevrskega prostora, če bi se cene nafte občutneje zvišale. Po njegovi oceni bi vlada trošarine znižala že tudi tokrat, če bi cene pogonskih goriv bolj izrazito poskočile.

Ne spreglejte