Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
2. 10. 2013,
14.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 2. 10. 2013, 14.32

7 let, 2 meseca

Ocena ovir za dostop do reguliranih poklicev

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je napovedala začetek ocene nacionalnih predpisov o dostopu do reguliranih poklicev, ki omejujejo mobilnost strokovnjakov znotraj Evropske unije.

Pobuda predvideva, da vse države članice opravijo pregled zakonsko urejenih poklicev. Na tej podlagi bo komisija pripravila skupni seznam ("evropski zemljevid reguliranih poklicev"), ki bo prikazoval, kateri poklici so v določeni državi regulirani. Tako se bodo strokovnjaki lažje seznanili s pogoji, ki v posamezni državi veljajo za zaposlitev na določenem delovnem mestu.

Zaradi različnih predpisov se usposobljeni strokovnjaki težko prijavijo na prosta delovna mesta v drugih državah članicah. Države članice naj bi izvedle tudi vzajemno oceno ovir, ki omejujejo dostop do nekaterih poklicev.

Omejitve omejujejo tudi dostop do trga dela Za omejitve dostopa do reguliranih poklicev, z katere se zahtevajo posebne kvalifikacije (na primer farmacevti in arhitekti), lahko obstajajo dobri razlogi, na primer varstvo potrošnikov, a lahko preveč omejujoči pogoji dostopa do nekaterih poklicev mlade odvrnejo ali jim celo preprečijo vstop na trg dela.

"Kljub našim prizadevanjem je mobilnost strokovnjakov znotraj Evropske unije še vedno nizka. Pogoji za dostop do nekaterih poklicev so lahko zapleteni in obremenilni ter se med državami članicami zelo pogosto razlikujejo. To delavce odvrača od tega, da bi si poiskali zaposlitev v drugi državi članici," je o problematiki povedal evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier.

Poklicne storitve predstavljajo devet odstotkov BDP Preglednejši pravni okvir v državah članicah bi omogočil boljši dostop do poklicev in olajšal mobilnost usposobljenih strokovnjakov na enotnem trgu, kar bi lahko pozitivno vplivalo na zaposlovanje in gospodarsko rast, saj poklicne storitve v EU predstavljajo okoli devet odstotkov BDP.

Evropski parlament je junija lani komisijo pozval, naj opredeli področja, na katerih države članice nesorazmerno ovirajo dostop do zakonsko urejenih poklicev. Na Portugalskem, Poljskem, v Italiji, Sloveniji in Španiji že izvajajo obsežne reforme za olajšanje dostopa do reguliranih poklicev. To vprašanje se je pojavilo tudi v t. i. specifičnih priporočilih za posamezne države članice, ki jih je junija letos izdala Evropska unija.

Ne spreglejte