Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2015,
10.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

bonitetna ocena advertorial

Torek, 8. 12. 2015, 10.10

2 meseca, 1 teden

Ocena, ki odpira vrata do novih poslov doma in v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sklepanje poslov na podlagi zaupanja je lahko zelo tvegano. Z bonitetno oceno AJPES se izognete tveganju poslovanja s slabim poslovnim partnerjem.

Zanesljivo bonitetno oceno, s katero lahko presodite, kako zanesljivi so vaši poslovni partnerji, zaupajte le najbolj izkušenim analitikom, dodelani metodologiji za presojanje in zanesljivim virom informacij.

Bonitetne ocene razkrivajo kreditno tveganje oziroma verjetnost, da bo podjetje v enem letu po izdelavi računovodskih izkazov zapadlo v insolvenčni dogodek (začetek stečaja, prisilne poravnave, likvidacije).

Preverjajte bonitetne ocene in ostanite na varnem

Zakaj? Čeprav se je naraščanje insolvenčnih dogodkov v letošnjem letu nekoliko umirilo, je veliko podjetij še vedno visoko zadolženih. Redno preverjanje bonitetnih ocen poslovnih partnerjev je nuja, ki zagotavlja varno poslovanje in boljše poslovne odločitve.

Kdaj? Bonitetne ocene so nepogrešljive v postopkih javnega naročanja in pri presoji ekonomsko-finančnega položaja partnerjev, hkrati pa vam dobra ocena odpira vrata do novih poslov doma in v tujini.

Kdo? Najpogosteje bonitetne ocene uporabljajo lastniki podjetij in vlagatelji, posojilodajalci, dobavitelji, strateški kupci in državni organi, vse pogosteje pa podjetja pregledujejo bonitetne informacije svojih konkurentov.

Dnevno osveževanje ocen

Osnova bonitetnega ocenjevanja so podatki iz računovodskih izkazov. Ocene med letom dnevno osvežujejo z upoštevanjem insolvenčnih dogodkov, podatkov in informacij iz revidiranih poročil ter revizorjevih mnenj, podatkov o plačilni sposobnosti in drugih informacij o poslovanju podjetja.

Posebno pozornost je treba posvetiti morebitnemu poslabšanju trenutne ocene za razred ali več na bonitetni lestvici. Pravočasna zaznava takega poslabšanja vas lahko obvaruje pred neplačanimi terjatvami in drugimi težavami. Upoštevati je treba tudi podatke o prejemkih in izdatkih na računih in številu dni z blokadami, sodne objave o insolvenčnih postopkih ali objave o nameri prenehanja dejavnosti samostojnega podjetnika.

Vas zanima, kako kotirate na tujih trgih?

Bonitetne ocene SB so neposredno vzporejene z ocenami mednarodno uveljavljenih bonitetnih hiš Moody's, Standard & Poor's in Fitch in jih lahko posredno primerjate tudi z bonitetnimi ocenami drugih bonitetnih agencij, če te zagotavljajo vzporejanje z eno izmed treh zgoraj navedenih.

Z včlanitvijo AJPES v mrežo Evropskega poslovnega registra (EBR) je mogoče preverjati registrske podatke in bonitete številnih tujih podjetij.

Bonitetne ocene AJPES uživajo visoko mero zaupanja

Bonitetno ocenjevanje poteka v skladu s Kodeksom ravnanja pri izvajanju bonitetne dejavnosti, za katerega se z novimi evropskimi predpisi pričakuje uporaba v vseh bonitetnih agencijah.

Ob upoštevanju veljavne zakonodaje, zahtev evropske uredbe in baselskih pravil se pri ocenjevanju upoštevajo načela objektivnosti, neodvisnosti, kredibilnosti in transparentnosti uporabljene in javno objavljene metodologije za določanje bonitetnih ocen po modelu S.BON AJPES.

Kreditno tveganje po tem modelu je izraženo z bonitetno oceno na lestvici od SB1 do SB10, pri čemer je SB1 najboljša bonitetna ocena.

Ocenjevanje poteka pod enakimi pogoji za vsa slovenska podjetja. Letno preverjanje dejanskih stopenj neplačila v primerjavi z napovedanimi kažejo na visoko napovedno moč modela S.BON AJPES.

Usposobljeni analitiki in dolgoletna tradicija bonitetnega delovanja ter uporaba podatkov iz primarnih virov omogočajo zgodnje in zanesljivo zaznavanje sprememb pri poslovanju ocenjevanih podjetij, zato pri naročnikih uživajo visoko mero zaupanja.

Ne spreglejte