Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 11. 2014,
20.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Obrtna zbornica Slovenije

Sreda, 19. 11. 2014, 20.42

6 let, 6 mesecev

Obrtnik leta je postal Janez Kodila iz Prekmurja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na slovesnosti ob 45. obletnici na Brdu pri Kranju podelila priznanje obrtnik leta, ki ga je tokrat prejel mesar Janez Kodila iz Markišavcev v Prekmurju.

Družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke, ki jih proizvaja njegovo podjetje Kodila.

V Sloveniji deluje od 30 do 40 tisoč obrtnih podjetij, kar pomeni dobrih 30 odstotkov vseh podjetij, v katerih je zaposlenih približno četrtina vseh zaposlenih. Skupaj ustvarijo med 15 in 20 odstotki prihodkov, največ pa jih je na področjih gradbeništva in predelovalne dejavnosti.

Borut Pahor: Obrtna dejavnost je za razvoj našega gospodarstva mestoma odločilna "Medtem ko je bila država v preteklosti precej nenaklonjena razvoju in podpori obrti zlasti zaradi ideoloških razlogov, je v zadnjih desetletjih spoznala, da je obrtna dejavnost za razvoj našega gospodarstva zelo pomembna, mestoma odločilna," je v nagovoru na slovesnosti izpostavil predsednik republike Borut Pahor.

Kot je pojasnil, se temu prilagajajo tudi ukrepi, ki jih vlade sprejemajo v korist obrti in malemu podjetništvu. Tudi izobraževalni sistem po daljšem času daje večji poudarek izobraževanju za potrebe obrti in povečanju interesa mladih za poklicno izobraževanje.

Pahor je ob današnji priložnosti izpostavil tudi, da Slovenija beleži gospodarsko rast in da so tudi drugi statistični kazalci ugodni, zato je zdaj velika priložnost, da država ujame "ugoden veter" in da poleg praktičnih izvede tudi strateške strukturne ukrepe, ki so bistveni za trajno okrevanje.

Podelili 68 mojstrskih diplom Prireditve so se udeležili številni visoki gostje, ki so izpostavili pomen obrti, zbornica pa je podelila 68 mojstrskih diplom že 14. generaciji mojstrov.

"Obrtniki so se pred 45 leti prostovoljno združili v želji, da bi našli svoj prostor v družbi, si povrnili ugled in da bi se njihov glas slišal glasneje in dlje. Cilj stanovske organizacije pa je vseskozi ostal enak – na vse mogoče načine pomagati obrtnikom, da bi lažje in bolje delali ter živeli," je ob skoraj polstoletni zgodovini delovanja OZS dejal njen predsednik Branko Meh.

"Številne politične in gospodarske spremembe nam niso prišle do živega. Še vedno smo trdno povezani in se zavedamo, da je edina rešitev za obrtnike in male podjetnike prav povezovanje, močna stanovska organizacija," je poudaril Meh in pojasnil, da danes znova, tako kot na začetku, OZS združuje obrtnike na prostovoljni osnovi.

Ne spreglejte