SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obravnava problematike izbrisa v bankah se bo nadaljevala

0

termometer

ustavno sodišče
Foto: Matej Leskovšek

Ustavno sodišče je po predlanski prekinitvi danes nadaljevalo obravnavo pobude za oceno ustavnosti zakona o bančništvu, ki je bil podlaga za razlastitve v nato podržavljenih bankah konec leta 2013. Obravnavo kompleksnega spora med državo in razlaščenci bo nadaljevalo na eni od prihodnjih sej. Vpleteni si želijo odločitve še to jesen.

"Ustavno sodišče je zadevo danes obravnavalo. Obravnava še ni končana in jo bo nadaljevalo na eni od prihodnjih sej," so povedali na sodišču.

Obravnavo je predlansko jesen prekinilo, saj je želelo odgovore na to temo od Sodišča EU. To mu je odgovore na sedem kompleksnih vprašanj posredovalo sredi julija letos, v njih pa sta obe strani v sporu o ustavnosti izbrisa delnic in imetja podrejenih obveznosti v bankah videli svoj prav.

Lastniki delnic in obveznic izgubili 600 milijonov evrov premoženja

Po podatkih združenj malih delničarjev je škodo utrpelo blizu sto tisoč imetnikov delnic in dva tisoč lastnikov podrejenih obveznic s 600 milijoni evrov premoženja ter okoli 500 tisoč državljanov, ki varčujejo v različnih družbah.

Ti so premoženje izgubili s podržavljanjem NLB, NKBM, Abanke, Probanke, Factor banke in Banke Celje. Medtem je država NKBM že prodala, Abanka in Banka Celje sta se združili, Probanko in Factor banko pa so nadzorovano likvidirali.

Vsi akterji so do zdaj izrazili pričakovanje, da bo ustavno sodišče o sporu odločilo to jesen. Izid je, če bi zagovorniki ukrepa – Banka Slovenije, državno pravobranilstvo, DZ in Evropska komisija – izgubili, pomemben predvsem v luči napovedanih prodaj preostalih bank in učinka na javne finance.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin