Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 4. 2011,
7.34

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Secop

Četrtek, 7. 4. 2011, 7.34

7 let, 1 mesec

Obisk vlade v podjetju Secop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav ima ministrstvo za delo nalogo, da za 700 Črnomaljcev, ki jim grozi izguba dela v Secopu, sproži instrumente pomoči, vlada želi, da bi lastnika prepričala, da še nekaj let ostane v Sloveniji.

V tem času bi lahko v Belo krajino pritegnili vlagatelje, prezaposlili in preizobrazili delavce, je dejal premier Borut Pahor.

"Skušamo priti v stik z lastnikom Secopa" Predsednik vlade je poudaril, da je s problemom seznanjen že od prvega dne, da se o tem pogovarja s svojimi sodelavci in da je v sredo govoril tudi s črnomaljsko županjo Mojco Čemas Stjepanovič. Povedal je, da skušajo priti tudi v stik z lastnikom Secopa.

"Belo krajino bom morda obiskal tudi sam" Obenem je premier zatrdil, da bodo rešitev za situacijo v Črnomlju poskušali poiskati še ta konec tedna, tako da jo bodo lahko obravnavali že na ponedeljkovi izredni seji vlade. Dodal je, da bo po današnjem obisku dela vladne ekipe v Beli krajini regijo morda obiskal tudi sam. Za to se bo odločil, če bodo prišli do kakšne rešitve, o kateri se bo treba pogovoriti, ali je primerna za delavce, lastnike in za občino.

"Ključna je zaposlitev" Po Pahorjevih besedah sicer subvencioniranje zasebnega podjetja Secop ne pride v poštev. "Če bomo začeli subvencionirati tuje vlagatelje, bomo iz državnega proračuna subvencionirali nizko plačano delovno silo," je menil. Si pa vlada želi poiskati rešitev, ki ne bo samo socialni transfer, temveč kaj več. Ključna je zaposlitev, je poudaril.

Brezposelnost v tem delu Bele krajine je že zdaj visoka Na novinarsko vprašanje, ali je mogoče v Črnomlju računati na kakšne davčne olajšave, je Pahor odgovoril, da je vlada po takem instrumentu v zakonu o Pomurju že posegla in da takšne rešitve ne izključuje niti nedavno sprejeti zakon o odpravi razlik v regionalnemu razvoju.

"Vprašanje pa je, ali so taki ukrepi dovolj hitri. V tem primeru je treba ravnati zelo hitro in učinkovito, ker je že zdaj stopnja brezposelnosti v tem delu Bele krajine visoka. Če bi ti delavci izgubili delo, bi se še povečala, razmere v regiji pa bi postale nevzdržne," je dejal.

"V Prekmurju nam je uspelo" Nadalje je strukturo črnomaljskega problema primerjal z nekdanjim problemom Mure v Prekmurju. V obeh primerih gre za podjetji z nizko kvalificirano delovno silo, ki je težko prezaposljiva, za neobstoj vzporednih investicij, za veliko stopnjo brezposelnosti v regiji, malodušje, je naštel. Dodal je, da je vladi v Prekmurju stanje vendarle uspelo spremeniti v letu dni in da upa, da bo tako tudi v Beli krajini.

Brez strateškega partnerja bodo v Secopu ob delo še preostali delavci Predstavniki nekaterih ministrstev in vladnih služb so se z upravo črnomaljskega Secopa ter predstavniki občin medtem pogovarjali o možnosti ohranitve nekaterih delovnih mest in o pomoči pri iskanju strateškega partnerja. Brez tega bodo v Secopu ob delo še preostali delavci, je po pogovorih povedal generalni direktor Secopa Matjaž Strmec.

Secopova uprava je predstavnike vlade seznanila z dogajanjem v podjetju, ti pa so zagotovili, da je vlada pripravljena "proaktivno" sodelovati pri iskanju strateškega partnerja, ki je za prihodnost družbe edina prava pot, je povedal Strmec.

"Odprli se bomo za vse, ki so nam pripravljeni pomagati" V Secopu si po njegovih besedah želijo ohraniti čim več delovnih mest, hkrati pa se zavedajo, da je njihov trenutni kapital znanje. Pri iskanju strateškega partnerja se bodo odprli za vse, ki so jim pripravljeni pomagati, lahko pa bi sodelovali tudi z avtomobilsko industrijo, je opozoril.

Glede okvirnega števila 700 odpuščenih delavcev, je povedal, da so do njega prišli kalkulativno in skozi strategijo lastnikov, v naslednjih tednih in mesecih pa bodo z vodstvom holdinga, ki to zahteva, število usklajevali in kot verjame, se bodo nekje na sredi srečali.

"Proces odpuščanja bo potekal čim bolj prijazno" Če bodo zastavljeno strategijo izpeljali v celoti, se končno število ne bo bistveno razlikovalo, je nadaljeval in dodal, da bo uprava poskrbela, da bo proces odpuščanja potekal čim bolj prijazno in v skladu z zakonodajo.

Glede na to, da je trenutno v Secopu zaposleno 970 delavcev, naj bi po prvih izračunih delo ohranilo 330 do 350 zaposlenih, lastniki družbe pa se strinjajo, da bi moralo odpuščanje teči vzporedno z iskanjem strateškega partnerja in selitvijo montažnih linij na Slovaško, je pojasnil Strmec.

"Ostalo bo od 300 do 350 delavcev" Vse, kar bo potem ostalo v Črnomlju, bo po njegovih navedbah od 300 do 350 delavcev, za katere iščejo strateškega partnerja, o tem, da ga ne bi dobili, pa sploh ne razmišljajo oz. zagotoviti morajo, da bo v črnomaljskem okolju ostalo več delovnih mest, kot samo teh 350.

Po načrtu naj bi do konca leta odpustili od 250 do 300 delavcev, preostali del pa v prihodnjem letu, kar je le del težav, ki se pojavljajo. Secop je namreč povezan tudi z dobavitelji, kot so med drugim sosednji Livar, črnomaljska srednja šola, več manjših zasebnikov in prevoznikov, je še povedal Strmec.

Pšeničny: Secop posluje brez izgube Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Viljem Pšeničny, ki je vodil današnji obisk v Črnomlju, pa je dejal, da Secop posluje brez izgube, njegov lastnik pa se je odločil, da bo izstopil iz sedanje dejavnosti in te posle prenesel drugam.

Z upravo Secopa so se pogovarjali, kako poiskati nova delovna mesta in nove partnerje, za kar je vodstvo podjetja tudi pooblaščeno. Dogovorili so se tudi, da bodo na ministrstvih in vladi poskušali usmeriti povpraševalce glede možnosti vlaganja v Slovenji na to lokacijo, je še povedal Pšeničny.

Županja: Obisk je bil korak naprej Po oceni črnomaljske županje Čemas Stjepanovič je bil obisk korak naprej. Kar je zelo pozitivno, pa je to, da je vlada pripravljena sodelovati pri iskanju omenjenega strateškega partnerja, je podčrtala.

Kot je dejala metliška županja in poslanka SD Renata Brunskole, pa se v Beli krajini napoveduje velik socialni problem, zato je na današnji seji vlada Belo krajino opredelila za problemsko območje.

Dodatni začasni ukrepi razvojne podpore Vlada je namreč sprejela sklep o dodatnih začasnih ukrepih razvojne podpore območju Pokolpja, ki ga je določila za problemsko območje z visoko brezposelnostjo. Sprejela je program spodbujanja konkurenčnosti in ukrepe razvojne podpore Pokolpju za obdobje od 2011 do 2016.

Ne spreglejte