Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2011,
11.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Fructal Ajdovščina

Sreda, 27. 7. 2011, 11.06

7 let, 2 meseca

Občina Ajdovščina obupala nad lastniškim deležem v Fructalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Občina Ajdovščina se je v torek le delno uspešno pogajala s srbskim podjetjem Nectar, s katerim je Pivovarna Union podpisala pogodbo o prodaji lastniškega deleža v ajdovskem Fructalu.

Prva zahteva občine, naj proizvodnja ostane v Ajdovščini, je že vsebovana v kupoprodajni pogodbi, ki jo je v ponedeljek podpisal Nectar. Ta zahteva je torej izpolnjena, a na občini bodo vseeno vztrajali, da se še z njimi podpiše pogodba ali vsaj izjava, je pojasnil župan občine Marjan Poljšak. O ohranitvi delovnih mest se še pogovarjajo Niso pa s predstavniki srbskega podjetja našli skupne besede o drugi zahtevi občine, in sicer o zahtevi, da naj Nectar v Fructalu ohrani najmanj sedanje število delovnih mest. "Včeraj jih nismo mogli prepričati v to, se pa bomo še pogovarjali z njimi," je pojasnil ajdovski župan. Odpovedali so se zahtevi po lastniškem deležu Še v torek so na občini zahtevali tudi lastniški delež v Fructalu, in sicer 25 odstotkov plus eno delnico. Nectar na to ne pristane, zato se je občina tej zahtevi odpovedala. "Če se ne strinjajo, se pač ne strinjajo, tega jim ne moremo vsiliti," pravi Poljšak.

Če ne bo dogovora, bo občina skušala prodajo ustaviti Pogajanja z Nectarjem se nadaljujejo, občina pa bo v četrtek podala svoje mnenje o tem, ali je Nectar primeren kupec ali ne. Če se o ohranitvi delovnih mest ne bodo mogli dogovoriti, bo občina poskusila prek države ustaviti prodajo. A Poljšak ocenjuje, da bo skupščina Pivovarne Laško prodajo v soboto verjetno potrdila, saj banke potrebujejo denar.

Brezposelnost v Ajdovščini raste Občina sicer pri ohranitvi delovnih mest vztraja zaradi naraščajoče brezposelnosti, je še pojasnil Poljšak. Medtem ko je leta 2000 brezposelnost v občini dosegala komaj pet odstotkov, se je do konca lanskega leta dvignila na 12 odstotkov, letos pa po ocenah župana lahko dosega že 15 odstotkov.

35,3 milijona evrov za 93,73-odstotni lastniški delež Pivovarna Union in srbski Nectar sta v ponedeljek podpisala pogodbo o prodaji 93,73-odstotnega lastniškega deleža pivovarne v ajdovskem Fructalu. Nectar bo za omenjeni delež odštel 35,3 milijona evrov. S podpisom pogodbe je že soglašal nadzorni svet Pivovarne Union, v soboto bo posel obravnavala še skupščina Pivovarne Laško.

Ne spreglejte