Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2011,
7.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA

Četrtek, 8. 9. 2011, 7.50

7 let, 2 meseca

Obama bo predlagal 300 milijard dolarjev za nova delovna mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama bo v govoru v kongresu predlagal kombinacijo povečanja zvezne porabe in davčnih olajšav za vzpodbujanje zaposlovanja v ZDA.

Obama se zaveda, da Američane zdaj, ko je stopnja brezposelnosti dosega 9,1 odstotka, zanimajo le delovna mesta. Če ne bo ukrepov, ki bodo razmere popravili, lahko svoje delovno mesto prihodnje leto novembra izgubi tudi Obama, ki ima trenutno najnižjo javno podporo doslej. V sporu tudi z demokrati Potrditev predsednikovih pobud je v predstavniškem domu odvisna od republikancev, ki seveda ne kažejo preveč zanimanja za predsednikove pobude. Številni so napovedali, da govora ne bodo niti poslušali. Obama je trenutno v slabem položaju tudi pri svojih zagovornikih, ki menijo, da preveč popušča republikancem, in spor glede časa govora mu pri tem ni pomagal. Govor je bil sprva načrtovan za sredo zvečer Bela hiša je govor načrtovala za sredo zvečer, vendar je predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner Obami odpovedal gostoljubje, ker je bilo že prej napovedano soočenje republikanskih predsedniških kandidatov. Obama je popustil in preložil govor.

Obama bo predlagal podaljšanje olajšav na plače Za odpiranje novih delovnih mest naj bi tako predlagal podaljšanje davčnih olajšav na plače za leto dni in podaljšanje izplačevanja podpore brezposelnim, kar naj bi proračun stalo okrog 170 milijard dolarjev. Okrog 30 milijard naj bi stala pobuda za davčne olajšave podjetjem, ki bodo zaposlila nove ljudi, okrog 50 milijard bi Obama porabil za gradbene in infrastrukturne projekte ter še nekaj milijard za različne druge olajšave in projekte.

Obama bo ponovno pozval kongres, naj potrdi sporazume o prosti trgovini s Panamo, Kolumbijo in Južno Korejo, vendar pa so ga republikanci že opozorili, da je težava pri njem, ker jim sporazumov ne pošlje v potrditev. Demokrati namreč zahtevajo, da republikanci privolijo v porabo za prekvalifikacije delavcev, ki bi zaradi sporazumov izgubili službe, republikanci pa se glede tega še niso opredelili.

Romney bi znižal davek na dobiček podjetij Že v torek je v Las Vegasu svoj gospodarski načrt predstavil republikanski predsedniški kandidat in nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, ki je, potem ko je v tekmo vstopil guverner Teksasa Rick Perry, v anketah zdrsnil na drugo mesto. Romney predlaga znižanje davka na dobiček podjetij, sankcije proti Kitajski zaradi manipulacij z valuto in kršenja intelektualne lastnine.

Zmanjšal bi zvezno porabo, razen za vojsko Predlaga tudi pospešeno izkoriščanje domače nafte, premoga in naravnega plina, zmanjšanje zvezne proračunske porabe, razen za vojsko, odpravo davka na dedovanje, odpravo leta 2010 sprejete zdravstvene reforme, sprejetje ustavnega amandmaja o uravnoteženem proračunu ter odpravo davka na obresti, dividende in dobiček za vse, ki zaslužijo manj kot 200.000 dolarjev na leto.

Nova delovna mesta, a brez sindikalne zaščite Romney zagotavlja, da bodo ZDA s tem programom v štirih letih dosegle štiriodstotno gospodarsko rast in ustvarile 11,5 milijona novih delovnih mest. Ta delovna mesta pa ne bodo imela sindikalne zaščite, saj želi Romney otežiti ustanavljanje sindikatov in prepovedati obvezno plačevanje sindikalne članarine.

Ne spreglejte