Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
8.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 8.49

7 let, 2 meseca

Ob zadnjem popisu 14 odstotkov manj kmetij kot leta 2000

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Statistični urad je pripravil publikacijo Popis kmetijstva 2010 - vsaka kmetija šteje, v kateri predstavlja podatke in strukturne značilnosti slovenskega kmetijstva.

Ob popisu je bilo v Sloveniji 74.646 kmetijskih gospodarstev ali skoraj 14 odstotkov manj kot leta 2000, vendar so bila ta povprečno večja. Povprečno kmetijsko gospodarstvo je obdelovalo 6,4 hektarja kmetijskih zemljišč v uporabi in redilo 5,6 glave velike živine, so navedli statistiki.

Sestava rabe podobna kot pred desetimi leti Vsa kmetijska zemljišča v uporabi skupaj so merila okrog 474.400 hektarjev ali dva odstotka manj kot pred desetimi leti. Sestava njihove rabe je bila podobna kot pred desetimi leti; njive so leta 2010 obsegale 36 odstotka vseh kmetijskih zemljišča v uporabi, trajni nasadi šest odstotkov in trajni travniki in pašniki 58 odstotkov.

Večina kmetijskih zemljišč v uporabi je v letu 2010 ležala v diagonalnem pasu od osrednjeslovenske do pomurske statistične regije; v tistem delu je bila tudi večina občin, katerih površine so obsegale največje deleže kmetijskih zemljišč v uporabi.

Precej manj kmetij, ki se ukvarjajo z živinorejo Število kmetijskih gospodarstev, ki so se ukvarjala z živinorejo, se je od prejšnjega popisa zmanjšalo za več kot 18.800, preostala pa so se povečala povprečno za skoraj 18 odstotkov. Govedo je redilo več kot 48 odstotkih vseh kmetijskih gospodarstev.

Povprečni vložek dela na hektar kmetijskih zemljišč v uporabi je bil v letu 2010 nižji kot v letu 2000.

Gospodarji upravitelji opravili kar 45 odstotkov vsega dela Gospodarji upravitelji kmetijskih gospodarstev so sami opravili kar 45 odstotkov vsega dela v kmetijstvu. Več kot polovico tega dela pa so opravili gospodarji upravitelji družinskih kmetij na podlagi praktičnih izkušenj o kmetovanju, niso pa imeli nobene formalne kmetijske izobrazbe.

Statistični urad je popis izvedel na podlagi enotne metodologije EU. Izsledke o slovenskih kmetijskih gospodarstvih je zato mogoče primerjati z izsledki o kmetijskih gospodarstvih v drugih državah EU.

Podatke in kazalnike so v publikaciji razvrstili v pet vsebinskih sklopov: značilnosti kmetijstva v letu 2010, raba zemljišč na kmetijskih gospodarstvih, živinoreja na kmetijskih gospodarstvih, opremljenost kmetijskih gospodarstev s traktorji in računalniki in delovno aktivne osebe v kmetijstvu.

Ne spreglejte