Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
7.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercator Agrokor

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 7.05

7 let, 2 meseca

O ponudbah za Mercator še nič znanega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko se danes izteka rok za oddajo nezavezujočih ponudb za večinski delež v Mercatorju, za zdaj ni uradnih informacij o ponudbah.

V londonski investicijski banki ING, ki svetuje pri prodaji, zadeve ne komentirajo, prav tako so se v molk zavili v hrvaškem Agrokorju, kjer naj bi odločitev o oddaji ponudbe sprejeli danes. ING je povpraševanje za nakup 50,03-odstotnega deleža v Mercatorju sicer posredovala vsem, ki so v preteklosti izkazali interes za Mercator.

Ponudbe oddali samo finančni igralci? Po nekaterih neuradnih informacijah so ponudbe oddali samo finančni igralci, med njimi skladi Mid Europa, Warburg Pincus in TPG. Med ponudniki naj ne bi bilo trgovskih verig, izjema je le Agrokor, kjer pa o tem, ali so oddali ponudbo, molčijo. Koncentracijo so sicer že priglasili uradu za varstvo konkurence.

Odločitev o tem, ali bo Agrokor, ki se je v preteklosti (neuspešno) že potegoval za Mercator, oddal ponudbo, pa naj bi po napovedih padla danes. Tako je v petek ob robu konference FDI Summit v Ljubljani zatrdil izvršni podpredsednik za izvozne trge v hrvaški skupini Agrokor Damir Kuštrak.

"Zadevo seveda spremljamo, analiziramo, pripravljamo" "Zadevo seveda spremljamo, analiziramo, pripravljamo. Pred nami je dolg konec tedna," je Kuštrek dejal v petek. Ob tem je izrazil upanje, da se tokratni poskus prodaje Mercatorja ne bo izjalovil.

Brez komentarja V Agrokorju danes zadeve niso želeli komentirati. Prav tako zadeve ne komentirajo v ING. "Žal ne morem komentirati ničesar, povezanega s to transakcijo," je dejal Vinesh Karia iz ING.

Predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško Vladimir Malenković je medtem povedal, da se bodo nadzorniki o podanih nezavezujočih ponudbah za Mercator seznanili na seji, ki bo predvidoma 26. oktobra. O ponudbah bo Malenković v prihodnjih dneh izmenjal informacije tudi z vodstvom Pivovarne Laško.

Hrvaški Poslovni dnevnik je sicer pretekli teden pisal, da je lastnik Agrokorja Ivica Todorić pripravil ponudbo za Mercator, v kateri naj bi za delnico ponudil 221 evrov, čeprav naj se s tem ne bi strinjali lastniki in upniki družbe. To pomeni, da je Agrokor za prevzem Mercatorja zagotovil 832 milijonov evrov.

V Todorićevem koncernu po navedbah časnika sicer računajo, da je prevzem celotnega Mercatorja, vključujoč dolg slovenskega trgovca, vreden okoli dve milijarde evrov.

Po ocenah poznavalcev naj delnica Mercatorja, tako Poslovni dnevnik, ne bi bila vredna več kot 180 evrov, najverjetneje celo manj. Če naj bi Agrokor razmišljal o ponudbi v vrednosti 221 evrov za delnico, pa naj bi se ponudbe skladov občutno nižje, in sicer med 155 in 170 evrov.

Zaključni tečaj delnice Mercatorja pri vrednosti 172,95 evra Na Ljubljanski borzi se je danes zaključni tečaj delnice Mercatorja oblikoval pri vrednosti 172,95 evra.

Zagotoviti nakup Mercatorja in omiliti neprijateljsko ozračje Kot kaže, si želi Todorić z dobro ceno zagotoviti nakup Mercatorja, prav tako pa omiliti neprijateljsko ozračje, ki ga je spremljalo pred približno pol leta, ko je izkazal interes za 23,34-odstotni delež v Mercatorju, ki ga je prodajala Pivovarna Laško. Tudi takrat je Agrokor za delnico slovenskega trgovca ponujal 221 evrov, kar naj bi bilo občutno več od cen, ki so jo ponujali finančni interesenti.

Prodaja skoraj četrtine Mercatorja je takrat sicer propadla, Pivovarna Laško pa se je kasneje odločila pridružiti skupni prodaji Mercatorja.

Naprodaj je 50,03-odstotni delež Skupaj 50,03 odstotka Mercatorja prodajajo Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM, NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Omenjeni delničarji so junija letos podpisali sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja, prodajni postopek pa zaupali banki ING iz Londona.

Ne spreglejte