Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2016,
9.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Panasonic Franjo Bobinac Gorenje

Četrtek, 1. 9. 2016, 9.44

6 let, 6 mesecev

NPU v Gorenju preiskuje uhajanje notranjih informacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
franjo bobinac | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je pod drobnogled vzel uhajanje notranjih informacij iz Gorenja, v katerem japonski Panasonic, strateški partner velenjskega proizvajalca bele tehnike, od julija izvaja skrbni pregled. Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac verjame, da nihče od obveščenih o skrbnem pregledu ni zlorabil teh informacij.

Vest o Panasonicovem skrbnem pregledu je ušla iz ozkega kroga ljudi v Gorenju, kjer so se odločili informacijo o skrbnem pregledu javno objaviti šele tisti dan, ki so jih o tem povprašali iz dveh časopisnih hiš. 

Kdo vse je vedel za skrbni pregled?

Po Bobinčevih besedah so se za odlog objave odločili po tehtanju več argumentov in strokovnih mnenj, saj ni jasno, kaj se bodo po skrbnem pregledu odločili Japonci, poleg tega na trgu niso hoteli vzbujati neutemeljenih pričakovanj. Informacijo o skrbnem pregledu so pred objavo imeli uprava podjetja in nadzorniki, skupaj 15 ljudi, ter nekaj zunanjih strokovnjakov, v Dnevniku piše Suzana Kos.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je nadzor v Gorenju začela takoj, ko je prejela obvestilo o odlogu objave notranje informacije. "Pri tem smo aktivno nadzirali izdajatelja, tako glede tega, ali je zagotavljal ustrezno zaupnost odložene notranje informacije, kot tudi pravilnost razkritja oziroma javne objave notranje informacije in trgovanje z delnicami te družbe," pravijo v ATVP. Kdaj bodo znane ugotovitve njihovega nadzornega postopka, niso želeli napovedati. 

Gorenje je z japonskim Panasonicom, ki ima v lasti 10,74 odstotka Gorenjevih delnic, sklenilo več dokumentov, ki opredeljujejo pogoje, pod katerimi bo velenjska družba japonski korporaciji do konca septembra omogočila izvedbo skrbnega pregleda. Po tem se bo Panasonic lahko odločil za ponudbo za povečanje lastniškega deleža, vendar odločitve o tem še niso bile sprejete, so konec julija pojasnili v velenjskem podjetju. 

Kaj bodo storili Japonci?

Vsi posamezniki, ki so bili seznanjeni z notranjo informacijo o Panasonicovih namerah o povečanju lastniškega deleža v Gorenju, so po navedbah časnika podpisali pismo o zaupnosti, Bobinac pa verjame, da nihče iz ozkega kroga tistih, ki so jih obvestili o skrbnem pregledu, teh informacij ni izrabil, a priznava, da je informacija ušla iz Gorenja. Kako bo to vplivalo na odločitev Japoncev, ne ve, upa pa, da afera ne bo škodovala in odgnala investitorjev.

Kazenski zakonik predvideva do tri leta zapora za tistega, ki notranjo informacijo sporoči nepoklicani osebi, ali na podlagi notranje informacije priporoči tretji osebi nakup, ali prodajo vrednostnega papirja, ali izvedenega finančnega instrumenta. Če je bila z dejanjem zlorabe notranje informacije pridobljena velika premoženjska korist, se storilca kaznuje z zaporom do pet let.

"V tej fazi vam lahko potrdimo le, da policija v omenjeni zadevi vodi predkazenski postopek. Več podatkov vam ne moremo posredovati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka," pravijo na policiji. Na dodatna pojasnila Gorenja še čakamo.

"V Gorenju preiskave NPU ne moremo komentirati, ker z njeno vsebino nismo seznanjeni. Ravno tako nismo seznanjeni s postopki, ki naj bi jih vodila ATVP, pri čemer poudarjamo, da je bila ATVP obveščena o odlogu objave informacije o skrbnem pregledu in razlogih za tak odlog takoj, ko so začeli potekati razgovori med predstavniki Gorenja in Panasonica o morebitni izvedbi skrbnega pregleda. O tem, da naj bi NPU in ATVP vodila preiskave v zvezi z uhajanjem informacij, smo izvedeli iz medijev. Ni nam znano, da bi bil v domnevnih postopkih zaslišan katerikoli izmed sodelavcev Gorenja," so nam pojasnili v Gorenju.

"Preiskava NPU ne vpliva na potek skrbnega pregleda in prepričani smo, da ne bo vplivala na odločitev Panasonica o morebitnem povečanju lastniškega deleža v Gorenju," so še dodali.

Ne spreglejte