Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 12. 2020,
7.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek

Torek, 29. 12. 2020, 7.00

3 leta, 3 mesece

Novice o cepivih Pfizerja in Moderne so povzročile nemir na borzi

Oglasno sporočilo
Fortrade

Redko se dogaja, da le dve ali tri podjetja tako močno vplivajo na splošno stanje na borzi. Pfizer, katerega delnice so v zadnjem mesecu poskočile za 18 odstotkov, in Moderna, katere delnice so od začetka leta poskočile za neverjetnih 630 odstotkov, sta v zadnjih treh tednih bistveno izboljšala svoje tržne razmere. Vlagatelji so manj zaskrbljeni zaradi naraščanja na novo okuženih z novim koronavirusom in strožjih omejevalnih ukrepov ter se vse bolj osredotočajo na dostavo cepiv in morebiten hiter konec pandemije.

Fortrade je za vse tiste, ki jih zanima, kako se od doma naučiti trgovati s cenami delnic farmacevtskih družb (tako imenovana finančna pogodba za razliko, angl. CFD), ali preprosto želijo razširiti svoje znanje, pripravil brezplačen vodnik Kako trgovati s ceno delnic farmacevtskih podjetij. Vodnik je prilagojen vsem ravnem znanja in ga lahko prenesete prek spodnje povezave.

20. novembra je Pfizer na ameriško Upravo za hrano in zdravila (FDA) vložil uradno prošnjo za dovoljenje za uporabo cepiv v sili. Gre za zadnji korak pred sprostitvijo cepiva v promet, najprej za tiste, ki ga nujno potrebujejo, nato pa za splošno prebivalstvo. FDA je 10. decembra sprejela odločitev o odobritvi, cepljenje pa se bo začelo v prihodnjih dneh. Združeno kraljestvo in Kanada sta medtem odobrila uporabo cepiva Pfizerja v sili, kar je podjetju zagotovilo dodatno podporo.

Fortrade | Foto:

Moderna je 1. decembra zaprosila za nujno dovoljenje FDA. Če bo to odobreno, bo podjetje pripravljeno na začetek pošiljanja cepiva že 21. decembra.

Čeprav ima Pfizer trenutno približno od sedem do deset dni prednosti pred Moderno, je prednost cepiva Moderne v tem, da ga lahko hranimo pri temperaturi v običajnem hladilniku, medtem ko mora biti Pfizerjevo cepivo shranjeno pri minus 70 stopinjah Celzija. To pomeni, da bo imel Pfizer večje težave pri distribuciji in shranjevanju cepiva.

Novice o cepivih so korenito spremenile stanje na trgih. Ko bo cepljenje izvedeno na večjem vzorcu ljudi, bo odpravljena nevarnost dodatnih omejitev, kar bo gospodarstvu omogočilo nemoteno delovanje.

Pogodbe za razliko (CFD-ji) so zapleteni instrumenti, ki zaradi vzvoda vključujejo visoko stopnjo tveganja, da hitro izgubite denar. Večina računov majhnih vlagateljev pri trgovanju s pogodbami za razliko izgubi denar. Razmisliti morate o tem, ali razumete pogodbe za razliko in ali si lahko privoščite tveganje, da izgubite ves denar. Ne pozabite: izgubite lahko vse, vendar ne več od stanja na vašem računu za trgovanje. Ti produkti morda niso primerni za vse stranke, zato se prepričajte, da razumete tveganja, in poiščite neodvisen nasvet. To gradivo ne predstavlja ponudbe ali napeljevanja k nakupu kateregakoli finančnega instrumenta. Fortrade ne sprejema odgovornosti za uporabo teh informacij in za morebitne posledice. Ne podajamo zagotovil ali jamstev glede točnosti ali popolnosti teh informacij; posledično vsaka oseba, ki sprejema odločitve na podlagi teh informacij, to počne na lastno tveganje. Informacije na tej strani niso naslovljene na prebivalce Združenih držav Amerike ali Belgije ter niso namenjene za distribucijo ali uporabo katerekoli osebe v katerikoli državi ali pristojnosti, kjer bi bila takšna distribucija ali uporaba v nasprotju z lokalnimi zakoni ali predpisi.

Naročnik oglasne vsebine je Fortrade.

Ne spreglejte