Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
29. 7. 2015,
18.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Elan Filip Flisar Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 29. 7. 2015, 18.16

7 let, 2 meseca

Novi lastniki Elana bodo dobili tudi brkatega Mariborčana in olimpijskega podprvaka

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Elan je v 71 letih obstoja prehodil pot od ponosa slovenskega gospodarstva do popolnega zloma, vseeno pa ima eno stalnico - uspešne smučarje in smučarske skakalce, ki zmagujejo na njihovih smučeh.

Elan je svojo pot začel leta 1944, ko so odprli smučarsko delavnico v Cerknem, leto pozneje se je oblikovala zadruga za izdelavo športne opreme.

Preden so se močneje usmerili v izdelavo smuči, so se neuspešno poskušali uveljaviti tudi z izdelalo loparjev za badminton, do leta 1998 pa so izdelovali športna letala.

Ob smučeh izdelujejo tudi jahte.

Prve težave 14 let po ustanovitvi

Begunjsko podjetje se je v težavah prvič znašlo 14 let po ustanovitvi, leta 1958, ko je bila uvedena prisilna poravnava. Do devetdesetih let prejšnjega stoletja je doživelo svetovni vzpon in se svetovno uveljavilo z alpskimi in nordijskimi smučmi.

Leta 1990 je imel Elan 10-odstotni delež smučarskega trga in je zaposloval 1.300 ljudi, vendar je doživel še en velik udarec – blokirali so mu račun, leto pozneje pa je nastal novi pravni naslednik, ki je obdržal ime Elan.

Država kupca iskala 25 let

Po drugem novem začetku so Elan leta 1992 prodali konzorciju hrvaških upnikov Komel, ki pa ni poravnal kupnine, 77-odstotkov Elana je prešlo v roke Privredne banke Zagreb, ta je svoj delež leta 2000 prodala Slovenski razvojni družbi.

V zadnjih letih se je že večkrat omenjalo, da je prodaja Elana pred vrati, vendar je v zadnjem hipu vedno padla v vodo. Med zainteresiranimi kupci sta bila menda tudi Head in Rossignol, ob teh pa tudi nekaj sumljivih podjetnikov.

Dodatna težava pri prodaji je bila tudi državna pomoč v obliki 12 milijonov evrov za dokapitalizacijo, vendar je Evropska komisija leta 2011 odločila, da je šlo za nedovoljeno državno pomoč, in zahtevala vrnitev denarja, za kar bosta morala poskrbeti nova kupca.

Na Elanovih smučeh zmagovala tudi Stenmark in Križaj

Elan ima bogato zgodovino v karavani alpskega smučanja. Na njegovih smučeh je tekmoval Slovenec Bojan Križaj, prav tako tudi njegov veliki tekmec, legendarni Šved Ingemar Stenmark, ki ima bogato zbirko medalj z največjih tekmovanj – dve olimpijski zlati medalji in tri odličja s svetovnih prvenstev, ob tem pa je v svetovnem pokalu zmagal kar na 86 tekmah.

Svetovni prvak smučarskega krosa in slovenski orel

Čeprav slava Elana ni več taka, kot je bila nekoč, ima še vedno številčno zastopstvo med tekmovalci na belih strminah in v smučarskih skokih, med katerimi seveda prednjačijo Slovenci.

V svoji jati imajo Filipa Flisarja, svetovnega prvaka v smučarskem krosu, med alpskimi smučarji je najbolj znano ime Italijan Massimo Blardone, ki ima sedem zmag v svetovnem pokalu.

Najbolj vroče ime med Elanovimi skakalci je nedvomno slovenski orel Peter Prevc, ki je bil v zadnji sezoni, vse do zadnje tekme v Planici, v igri za veliki kristalni globus, ob tem pa ima tudi srebrno in bronasto medaljo z olimpijskih iger ter isti komplet tudi s svetovnega prvenstva, šestkrat pa je Elanove smučke ponesel tudi na najvišjo stopničko ob zmagi v svetovnem pokalu.

Tekmovalna ekipa v smučanju ter skokih skupno šteje kar 40 tekmovalcev, 10 smučarjev in 30 skakalcev.

Ne spreglejte