Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
12.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nepremičnine hiša stanovanje trg nepremičnin

Četrtek, 5. 9. 2013, 12.54

7 let, 2 meseca

Nove družinske hiše se spet prodajajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V letošnjem drugem četrtletju so se najbolj podražila nova stanovanja, navzgor pa so šle tudi cene rabljenih hiš. Nove hiše in rabljena stanovanja so se pocenili, je objavil državni statistični urad.

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile sicer v drugem četrtletju povprečno za 0,8 odstotka višje kot v prvem četrtletju.

Prodanih največ novih družinskih hiš po letu 2011 Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v drugem trimesečju na četrtletni ravni povprečno zvišale za 1,2 odstotka. Cene novih družinskih hiš so se znova gibale povsem nasprotno kot cene novih stanovanj. Cene novih hiš so se med aprilom in junijem v četrtletni primerjavi znižale za 7,2 odstotka, v letni primerjavi pa za 14,5 odstotka. V drugem četrtletju je bilo sicer prodanih 50 novih družinskih hiš, kar je največ po letu 2011.

Nova stanovanja so se lani cenila, letos ne Cene novih stanovanj so se medtem zvišale tudi v drugem četrtletju, tokrat glede na predhodno četrtletje za 3,6 odstotka. Na letni ravni je bila rast cen 2,9-odstotna. Nova stanovanja so se sicer postopno cenila celotno lansko leto.

Največ novih stanovanj je bilo prodanih v Ljubljani Gospodinjstva so v drugem četrtletju na trgu opravila 168 nakupov novih stanovanj, kar je nekoliko nad povprečjem zadnjih štirih četrtletij. Tudi v drugem trimesečju je bilo največ novih stanovanj prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 49 odstotkov, od tega 45 odstotkov v Mestni občini Ljubljana. Sledili sta podravska statistična regija z 20 odstotki prodanih novih stanovanj in notranjsko-kraška statistična regija z 11 odstotki prodanih novih stanovanj.

Cene rabljenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se medtem v drugem četrtletju glede na predhodno četrtletje v povprečju zvišale za 0,6 odstotka. Cene rabljenih družinskih hiš so se po treh zaporednih četrtletnih znižanjih tokrat zvišale, in sicer na četrtletni ravni za 2,6 odstotka, tako da je bilo prodanih 272 rabljenih družinskih hiš. Cene rabljenih stanovanj so se medtem v četrtletni primerjavi znižale za 0,2 odstotka. V Ljubljani so se znižale že četrto zaporedno četrtletje, tokrat za 1,7 odstotka, v preostali Sloveniji pa zvišale za 0,7 odstotka.

Število transakcij vseh vrst rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo med aprilom in junijem v četrtletni primerjavi višje, četrtletnega povprečja iz lanskega leta pa ni doseglo.

Ne spreglejte