Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 2. 2014,
7.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 7. 2. 2014, 7.37

7 let, 2 meseca

Nov zamik pri uradni objavi imen novih ministrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Še vedno ni jasno, kdo so kandidati DeSUS za popolnitev vlade, saj mora predsednik stranke Karl Erjavec najprej govoriti s predsednico vlade Alenko Bratušek.

Tudi po pogovoru med premierko Alenko Bratušek ter predsednikom DeSUS in zunanjim ministrom Karlom Erjavec imena novih ministrov uradno še niso znana, čeprav sta dve imeni že zaokrožili v javnosti.

Erjavec je sicer dobil mandat izvršnega odbora in soglasje nekaterih morebitnih kandidatov za tri ministrske resorje, a tudi po poznejšem pogovoru s premierko ni bil konkreten. Dejal je le, da je s pogovorom "zelo zadovoljen" in da bo "s kandidatom" opravil dodatne pogovore, enako bo storila Bratuškova. "Naslednji teden bomo zaključili to zgodbo." Predvidoma bodo imena znana v torek.

Tudi pred sestankom z Bratuškovo o imenih ni želel govoriti, dejal pa je, da ima po dva kandidata za tri resorje, a eno od imen "kandidira" za dve ministrski mesti.

Erjavec je dobil mandat izvršnega odbora in soglasje nekaterih morebitnih kandidatov za tri ministrske resorje, zdaj pa se bo sestal še s premierko. O imenih zato noče govoriti, pravi pa, da ima po dva kandidata za tri resorje, a eno od imen "kandidira" za dve ministrski mesti.

Pogovori le še resorju Tine Komel? Erjavec in Bratuškova sta verjetno govorila predvsem o resorju za zamejstvo in Slovence po svetu. čeprav je Erjavec po sestanku s premierko dejal, da je vse še odprto. Predsednik DeSUS je namreč po seji izvršnega odbora ponovil, da je morebitni kandidat za gospodarskega ministra Metod Dragonja za DeSUS sprejemljiv. Hkrati je Erjavec poudaril, da dolgoletni direktor družbe Lek in minister za gospodarstvo v eni od Drnovškovih vlad ne sodi v ministrsko kvoto stranke upokojencev.

Dva resorja za vsako ceno Po drugi strani se je v javnosti kot druga kandidatka Pozitivne Slovenije pojavila vodja oddelka za epidemiologijo nalezljivih bolezni na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje Alenka Trop Skaza. Ker Erjavec vztraja, da morajo imeti po "izgubi" ministra za zdravje Tomaža Gantarja še naprej dva ministra, bi morala tako položaj zapustiti ministrica za zamejstvo in Slovence po svetu Tina Komel (PS), ki bi se v tem primeru vrnila med poslance.

Erjavec je dejal, da bi ministrstvo za zdravje prevzeli le v primeru, če bi imeli v koalicijski pogodbi natančno opredeljeno in usklajeno zdravstveno reformo. Eden od razlogov za odstop Tomaža Gantarja je bil namreč prav to, da se o reformi znotraj koalicije niso mogli uskladiti.

Kdo je Metod Dragonja? Metod Dragonja je leta 1999 odstopil kot gospodarski minister in se vrnil na čelo družbe Lek, ki jo je vodil od leta 1988. V kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek za zdaj morebitne kandidature Dragonje ne komentirajo.

Po naših informacijah je Dragonja resen kandidat za prevzem resorja, ki je brez vodstva že od 20. novembra, ko je odstopil Stanko Stepišnik.

Afera Lek/SLS ni težava? Predsednik SD Igor Lukšič nam je sporočil, da za zdaj še ni jasno, ali je "kaj od tega". Na vprašanje, ali bi bila za SD lahko sporna afera iz leta 1998, ko je Mladina pisala o tem, da je Lek financiral predvolilno kampanjo SLS, je Lukšič odgovoril, da Dragonja "ni predsednik kakšne stranke" in zato njegova kandidatura ni težava. "Koalicije za zdaj ne bi širili na druge stranke. Kot minister je Dragonja delo opravljal korektno."

Erjavec za Dragonjo izvedel iz medijev, za Trop Skazo še ni slišal Afera je sicer prišla tudi na sodišče, a je bil Dragonja oproščen, dela sodnega procesa pa niso mogli izpeljati, ker je zadeva zastarala. Erjavec je dejal, da podrobnosti afere ne pozna in da za "prtljago" kandidata nosi stranka, ki ga predlaga. Za kandidaturo Dragonje je sicer Erjavec izvedel iz medijev, kandidatko za ministrico za zdravje pa ne pozna.

Bogata poslovna kariera Metod Dragonja je nazadnje delal kot vodja predstavništva NLB v Moskvi, od leta 2008, a je pred kratkim naša največja banka zaradi varčevalnih ukrepov predstavništvo zaprla, piše Delo. 60-letni gospodarstvenik je bil sicer dolgoletni direktor in predsednik upravnega odbora farmacevtske družbe Lek. V času njegovega vodenja je bil Lek prodan Novartisu, Dragonja pa je bil po prevzemu še tri leta predsednik uprave Leka, potem pa je v Rusiji prevzel Novartisovo generično divizijo Sandoz.

Kaj pravi Alenka Bratušek? Predsednica vlade Alenka Bratušek je ob robu obiska v Slovenj Gradcu dejala, da bodo kmalu predlagali oba ministra, tako gospodarskega kot ministra za zdravje, imen pa ni razkrila. Na vprašanje glede predloga ministra za zdravje je dejala le, da "je kandidatka že znana". Alenka Trop Skaza je potrdila, da je pripravljena prevzeti zdravstveni resor in da se je o tem že pogovarjala s predsednico vlade, poroča spletni Večer.

Trop Skaza pravi, da ni članica nobene politične stranke, o svojih ciljih in programu na mestu ministrice pa ne želi govoriti pred morebitnim uradnim imenovanjem.

Ne spreglejte