Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 5. 2011,
9.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NLB SCT stečaj

Sobota, 21. 5. 2011, 9.46

7 let, 2 meseca

NLB zahteva stečaj SCT Naložb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova Ljubljanska banka (NLB) je vložila predlog za stečaj podjetja SCT Naložbe, so v petek potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Kot še poroča Dnevnik, želi banka s predlogom, ki ji v primeru stečaja SCT, lastnice družbe SCT Naložbe, grozi unovčitev okoli 150 milijonov evrov garancij, zaščititi preostanek premoženja SCT. Prodajo Tovarne asfalta Črnuče bi lahko izpodbijali V lasti SCT Naložb je bilo namreč do konca aprila še 51 odstotkov Tovarne asfalta Črnuče, ki jo je nato Ivan Zidar za 3,3 milijona evrov prodal Cestnemu podjetju Ljubljana (CPL), še prej pa jo s posojili matičnemu SCT finančno izčrpal, piše časnik. Če bo sodišče zahtevi NLB za stečaj ugodilo, bo to pomenilo, da bo upravitelj stečaja SCT Naložb omenjeno prodajo črnuške tovarne lahko izpodbijal. Kje je kupnina, ki jo je CPL plačal SCT Naložbam? Še vedno pa ni znano, kje je končala kupnina, ki jo je CPL plačal SCT Naložbam. Po navedbah časnika je očitno ni na računih podjetja ali krovne družbe SCT. V CPL so jo namreč konec aprila poravnali v obliki delnic Krke, ki so bile v lastništvu SCT Naložb le en dan, saj so jih te nato po neznani ceni prenesle na račun SCT Holdinga, ki je v večinski lasti Zidarja.

Dobrih 50.000 delnic Krke je nato s SCT Holdinga v začetku maja pristalo na fiduciarnem računu, ki ga je upravljala Odvetniška pisarna Mirko Bandelj (ta sicer v posameznih zadevah zastopa tudi SCT oziroma Zidarja). 10. maja, dan po tem, ko so na sodišču prejeli predlog za stečaj SCT Naložb, se v delniški knjigi za njimi izgubi vsaka sled, kar pomeni, da so dobile več novih lastnikov. Opaziti je le, da je isti dan dobrih 18.000 delnic Krke kupila družba FMR, ki je v lasti menedžerjev Kolektorja, in jih že naslednji dan prodala neznanemu kupcu. Plačilo kupnine v obliki delnic je zahteval prav Zidar, kar so Dnevniku potrdili tudi v CPL.

S stečajem bi NLB preprečila morebitne posle s podjetjem SCT Stanovanjski inženiring S stečajem SCT Naložb, ki imajo že več kot dva meseca blokirana oba transakcijska računa, bi NLB preprečila tudi morebitne podobne posle s podjetjem SCT Stanovanjski inženiring, ki je prav tako v lasti SCT Naložb. To je imelo konec leta 2009 še za okoli 23 milijonov evrov zalog, torej zemljišč, neprodanih stanovanj in drugih objektov, pri čemer ni znano, ali je del teh tako kot matični SCT tik pred prisilno poravnavo prodal Ram Investu Igorja Jurija Pogačarja. Tudi SCT Stanovanjski Inženiring ima že približno tri mesece blokirane račune, zato naj bi njegovo vodstvo razmišljalo o vložitvi predloga za prisilno poravnavo.

Upravitelj stečaja SCT Naložb bi lahko izpodbijal tudi novembrsko prodajo Tovarne kovinske opreme podjetju SCT Investicije, ki je v lasti Zidarjevega SCT Holdinga. Ta je 2,45 milijona evrov kupnine poravnal z nakazilom 1,44 milijona evrov gotovine, za preostali znesek pa je kupec najel posojilo pri samem prodajalcu, torej SCT Naložbah, ki ga mora Zidar vrniti do leta 2018.

Ne spreglejte