SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NLB Skupina v prvem trimesečju s skoraj 82 milijoni evrov dobička

0

termometer

NLB
Foto: Matej Leskovšek

NLB Skupina je v prvih treh mesecih leta ustvarila 81,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in že več kot dve tretjini lanskega skupnega rezultata skupine, je razvidno iz danes objavljenega četrtletnega poročila o poslovanju. Pomembno je k temu pripomoglo tudi sproščanje oslabitev in rezervacij.

NLB je na ravni skupine lani ustvarila 110 milijonov evrov čistega dobička, matična banka pa 63,8 milijona evrov. Rezultat skupine po prvem letošnjem četrtletju je tako že presegel dve tretjini lanskega skupnega dobička.

Že v treh mesecih na ravni vsega lanskega dobička

Matična banka NLB je v prvih treh mesecih tega leta medtem ustvarila 58,9 milijona evrov čistega dobička, kar je 39 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in torej skoraj že toliko, kot je znašal lanski celoletni dobiček.

Pomembno je k dobremu rezultatu pripomoglo sproščanje oslabitev in rezervacij. V prvih treh mesecih so jih na ravni skupine sprostili za 24,5 milijona evrov oziroma 546 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Na ravni matične banke pa so jih sprostili za 12,1 milijona evrov oziroma 317 odstotkov več kot v prvih treh mesecih lani.

V NLB so ob tem poudarili, da je prvo trimesečje leta zaznamovala precejšnja rast povpraševanja po posojilih v Sloveniji, kjer je obseg posojil fizičnim osebam v treh mesecih v primerjavi s stanjem ob koncu 2016 narasel za dva odstotka.

S & P zvišal bonitetno oceno NLB

Bonitetna agencija Standard and Poor's (S & P) je danes Novi Ljubljanski banki (NLB) dolgoročno kreditno oceno zvišala z BB- na BB. Obeti o oceni v prihodnje ostajajo stabilni. Izboljšanje bonitetne ocene po navedbah S & P temelji na stabilni stopnji gospodarske rasti, hitrem zmanjšanju obsega slabih posojil in izboljšani posojilni sposobnosti, ki tako krepijo sposobnost banke za ustvarjanje prihodkov in podpirajo nadaljnjo preobrazbo banke, so zapisali v NLB.

Poleg tega je S & P poudaril izboljšano likvidnost banke, ki temelji na močnem poslovanju s prebivalstvom na domačem trgu in pomeni stabilen in razpršen vir depozitov.

Zmanjševanje obsega slabih posojil

Po drugi strani se je nadaljevalo zmanjševanje obsega slabih posojil. V prvih treh mesecih je bil upad šestodstoten. Delež slabih posojil je tako nazadoval s 13,8 odstotka ob koncu 2016 na 12,7 odstotka, medtem ko je po širši definiciji nedonosnih terjatev Evropskega bančnega organa (Eba) zdrsnil z 10 odstotkov na 9,3 odstotka.

Stroški NLB Skupine so se v primerjavi z enakim obdobjem lani v prvih treh mesecih znižali za pet odstotkov.

Kapitalska ustreznost skupine je kljub izplačilu dividende državi v vrednosti lanskega dobička matične NLB ostala visoka. S 16,7 odstotka je bil količnik skupnega kapitala v primerjavi s stanjem konec leta 2016 nižji za 0,3 odstotne točke. Na ravni matične banke je medtem upadel za 0,4 odstotne točke na 23 odstotkov.

Danes objavljeni rezultati so dobra novica pred začetkom prodaje 50 odstotkov banke po metodi prve javne ponudbe delnic (IPO). Uradni postopki za njeno izvedbo bi se lahko začeli v ponedeljek, potem ko bo soglasje prižgal nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga. Evropska komisija je sicer prav ta teden državi odobrila, da 75 odstotkov minus eno delnico banke proda v dveh korakih, najmanj 50 odstotkov do konca tega leta, preostalo pa do konca leta 2018.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin