Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2011,
15.55

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NKBM dokapitalizacija kapital

Torek, 26. 4. 2011, 15.55

1 leto, 4 mesece

NKBM uspela zbrati predvidene 104 milijone evrov kapitala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je prek spletnih strani Ljubljanske borze objavila uspešen zaključek dokapitalizacije. Druga največja slovenska banka je uspela zbrati 104,328 milijona evrov.

Pri tem je banka vlagateljem dodelila 13.040.989 delnic. Po vpisu povečanja osnovnega kapitala v sodni register bo skupno število delnic NKBM 39.122.968, njen osnovni kapital pa bo znašal 40,814 milijona evrov. Del delnic poljskim institucionalnim vlagateljem Obstoječi delničarji Nove KBM so sicer izkoristili svojo predkupno pravico za skupno 8.056.622 delnic. Preostalih 2.718.000 delnic je bilo dodeljenih poljskim institucionalnim vlagateljem, 1.978.568 delnic institucionalnim vlagateljem v drugih evropskih državah, 59.454 poljskim malim vlagateljem, 228.345 delnic pa slovenskim malim vlagateljem. Država ohranja 51,09-odstotno lastništvo Država ob zaključku dokapitalizacije neposredno in posredno ohranja 51,09-odstotno lastništvo NKBM.

Trgovanje z novoizdanimi delnicami NKBM na Ljubljanski borzi in vzporedna kotacija na Varšavski borzi se bosta začeli takoj, ko bodo zaključeni vsi za to potrebni postopki v zvezi z izdajo in registracijo delnic, predvidoma v sredini maja, so še sporočili iz banke.

Dokapitalizacija je sprožila številna nesoglasja Dokapitalizacija druge največje slovenske banke, v kateri ima država sama 41,5-odstotni delež, skupaj s Kadom in Sodom pa omenjenih nekaj nad 51 odstotkov, je sicer močno odmevala tudi zaradi nesoglasij med vodstvom agencije za upravljanje kapitalskih naložb in ministrstvom za gospodarstvo.

V državnem proračunu ni bilo denarja ... Ker sredstev za dokapitalizacijo v državnem proračunu ni bilo, je agencija prednostno pravico prenesla na tri družbe v večinski državni lasti - Gen Energijo, Elektro Slovenije in Pošto Slovenije. Omenjena poteza je močno razburila predvsem ministrico za gospodarstvo Darjo Radić, ki je med drugim trdila, da je takšno delovanje v nasprotju s sektorsko politiko za energetiko, sodelovanje pri dokapitalizaciji bi lahko po njenem mnenju škodovalo omenjenim podjetjem.

Ne spreglejte