Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2011,
13.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 15. 4. 2011, 13.00

7 let, 2 meseca

Nevladne organizacije zadovoljne z odločitvijo vlade o Teš 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okoljske nevladne organizacije pozdravljajo odločitev vlade, da brez spremembe investicijskega načrta projekta Teš 6 ne prevzame dodatnih tveganj z izdajo poroštva v višini 440 milijonov evrov.

Tudi odločitev vlade o reviziji vodenja projekta je pravilna, so prepričani. V dosedanjih postopkih vodenja projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) je bilo narejenih veliko nepravilnosti, ocenjujejo v okoljskih nevladnih organizacijah. Napake so bile po njihovem mnenju narejene tudi na področju presoje vplivov projekta na okolje, zato pozivajo tudi k revidiranju ocen okoljskih vplivov. "Vnaprej izgubljen projekt" "Pozdravljamo spoznanje vlade, da za projekt Teš 6 ni bila opravljena celovita presoja vplivov na okolje v skladu z evropsko in domačo zakonodajo," je izpostavila Lidija Živčič iz Focusa, društva za sonaraven razvoj. Okoljevarstveniki se sicer zavedajo, da je prenehati z investicijo in izgubiti denar težka odločitev, vendar pa je odločitev nadaljevati z vnaprej izgubljenim projektom po njihovih besedah še bistveno bolj nespametna.

"Že porabljeni denar je majhna cena" "Morebitna finančna kazen - že porabljeni denar - za odpoved projektu Teš 6 je pravzaprav majhna cena, če bomo zanjo dobili to, da v Sloveniji ne bo več netransparentnih in za družbo ter okolje škodljivih projektov," tako pravi Anamarija Slabe z Inštituta za trajnostni razvoj. Sporočilo je sicer podprlo 12 okoljskih organizacij.

Vlada želi dokazilo, da je projekt donosen Vlada je na seji v četrtek obravnavala celovito poročilo o projektu Teš 6. HSE je pozvala, naj imenuje posebnega revizorja, ki bo preveril poslovanje Teša, saj da projekt ni bil dobro voden. Država bo dala poroštvo za posojilo EIB le, če bo HSE v novem investicijskem programu dokazal, da je projekt donosen.

Ne spreglejte