Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2012,
16.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 8. 6. 2012, 16.57

7 let, 2 meseca

Nevladne organizacije nasprotujejo predlagani noveli zakona o kmetijskih zemljiščih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nevladne organizacije Umanotera, Inštitut za trajnostni razvoj in AAG nasprotujejo predlagani noveli zakona o kmetijskih zemljiščih.

Z novelo bi odpravili odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Poslance pozivajo, naj predlog umaknejo iz obravnave, saj bi se z njegovim sprejetjem odprla možnost pozidave kmetijskih zemljišč.

AAG: V Sloveniji imamo že sedaj preveč nezazidanih stavbnih zemljišč Iz Alpe Adria Green (AAG) so sporočili, da imamo v Sloveniji že sedaj preveč nezazidanih stavbnih zemljišč, ki so v naravi najboljša kmetijska zemljišča. "Ta zemljišča bi bilo potrebno vrniti nazaj v kmetijska," so poudarili.

"S sprejetjem sprememb bi škodili tako državi kot tudi državljanom" Ob tem opozarjajo, da imamo prav tako veliko neprodanih stanovanj in zapuščenih proizvodnih objektov, zato odgovorne pozivajo, naj raje premislijo, kako vzpodbuditi trg s temi stavbami, da bodo služile svojemu namenu. Prepričani so namreč, da bi s sprejetjem sprememb škodili tako državi kot tudi državljanom.

S sprejetjem predlagane novele zakona bi po mnenju AAG odprli pot špekulantom pri posegih v prostor ter omogočili možnost pozidave kmetijskih zemljišč in posledično zmanjšali že tako majhno samooskrbo v Sloveniji. Prav tako bi s poenostavitvijo postopkov v Slovenijo pripeljali okoljsko sporno industrijo ter ukinili trajnostno gospodarjenje z neobnovljivimi viri.

"Predlagane spremembe ogrožajo prehransko varnost prebivalcev Slovenije" Predlagane spremembe ogrožajo prehransko varnost prebivalcev Slovenije in prihodnjih generacij, pa so sporočili iz Umanotere in Inštituta za trajnostni razvoj. Državljane zato pozivajo, naj svoj glas za zaščito kmetijskih zemljišč prispevajo s podpisom poziva na spletni strani skupnosti Tretji člen.

Zakon o kmetijskih zemljiščih potrebuje izboljšave, vendar predlog sprememb njegovih slabosti ne odpravlja, ampak zgolj izničuje varovanje kmetijskih zemljišč, poudarjajo. Poglavitni cilj spremembe zakona bi po njihovem mnenju moral biti ohranjanje oziroma povečanje obsega najkakovostnejših kmetijskih zemljišč in ne ukinitev njihove zaščite.

Ne spreglejte